Lentopalloseura Etta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lentopalloseura ETTA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee oululaista urheiluseuraa. Oulun Etta -palkinnosta on erillinen artikkeli.
Lentopalloseura Etta
Koko nimi Lentopalloseura Etta ry
Perustettu 1990
Kenttä Oulun urheilutalo, Oulu
– Kapasiteetti 700 istumapaikkaa
Puheenjohtaja Suomi Pentti Uusi-Illikainen
Valmentaja Olli Kuoksa
Sarja Mestaruusliiga

Lentopalloseura Etta on vuonna 1990 perustettu oululainen lentopalloseura. Ettan jäsenseuroja ovat Oulun NMKY, Oulun Kisko ja Oulunsalon Vasama sekä Kempeleen Lentopallo.

Ettan miesten edustusjoukkue pelaa lentopallon 1-sarjassa. Sekä miesten että naisten joukkua ovat pelanneet Suomen korkeimmalla sarjatasolla SM-liigassa historiansa aikana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkutaival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ettan perustivat 15. marraskuuta 1990 Oulun Kisko, Oulun NMKY ja Oulunsalon Vasama. Seuran ensimmäinen 1-sarjakausi sujui onnistuneesti ja keväällä 1991 seura juhli Seinäjoen Urheilutalossa SM-liigaan nousua pääsarjaan. Vierailusta pääsarjaan tuli kuitenkin lyhyt, kun joukkue putosi niukasti takaisin ykkössarjaan ensimmäisen liigakautensa jälkeen.

Seuraavat vuodet liigasta tippumisen jälkeen olivat seuralla vaikeat. Seurasta ei löytynyt vastuunkantajia nostamaan seuraa takaisin liigaan, ja talousvaikeudet olivat huomattavia. Yksi merkittävä seikka oli kuitenkin puheenjohtaja Pentti Uusi-Illikaisen usko parempaan, ja hän rakensi talouden tukijalaksi seuralle Pohjois-Suomen Erämessut.

Uusi liiganousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 naisten joukkue esiintyi ensimmäisen kauden Ettan väreissä ja ylsi supersarjassa välieriin. Samana keväänä miesten joukkue nousi myös supersarjaan. Liigapaikan miehet saivat villillä kortilla kaudeksi 1999–2000. Liigassa Ettan miehet olivat kaudelle 2005 asti, kunnes joukkue tippui karsinnoissa.

Karsintojen jälkeen joukkue pelasi 1-sarjassa menestyksellisesti. Se voitti kaudella 2008–2008 1-sarjan pohjoislohkon ja eteni liigakarsintoihin mutta ei noussut SM-liigaan. Kaudeksi 2008–2009 joukkue teki merkittäviä satsauksia, joista kovin nimi oli maajoukkueyleispelaaja Teppo Heikkilä. Etta eteni liigakarsintoihin, mutta nousu ei onnistunut vieläkään. Kaudella 2009–10 Etta voitti 1-sarjan mestaruuden ja tiputti liigakarsinnoissa SM-liigasta Valkeakosken Isku-Veikot ja nousi näin mestaruusliigaan - ylimmälle sarjatasolle - historiansa kolmannen kerran miesten puolella.

Kaudella 2010–11 Etta eteni pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena runkosarjasta ja kaatoi puolivälierissä runkosarjan voittaneen Pielaveden Sammon voitoin 3–1. Välierissä joukkue hävisi Rovaniemen Team Lakkapäälle (PerPo). Ettaa haittasivat loukkaantumisvaikeudet, kun ykköspassari Toni Mäkitupa loukkaantui puolivälierien viimeisessä ottelussa. Välierien neljännessä ottelussa Ettalta loukkaantui myös latvialaishakkuri Salvis Cielavs ja Mäkitupaa tuurannut Juha Keihäskoski. Pronssiotteluissa Etta hävisi Tampereen Isku-Volleylle voitoin 2–0.

Kaudella 2011–12 Etta sijoittui runkosarjassa seitsemänneksi. Se putosi puolivälierissä Vammalan Lentopallolle otteluvoitoin 3–0. Lopulta VaLePa eteni mestariksi asti.

Kaudella 2021–22 Etta ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Joukkue olisi säilyttänyt sarjapaikkansa Mestaruusliigassa pelaamalla, mutta se ei saanut maksettua kaikkia maksujaan.[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ettan taustalla ovat vaikuttaneet monet nimet aiemmin mainitun Pentti Uusi-Illikaisen lisäksi. Matti Ruottinen, Erkki Saukko, Markku Pyrhönen, Ahti Kaikkonen ja Seppo Kupila on ollut Ettan ydinryhmä. Uusina tekijöinä ovat muiden muassa Pauli Piirala, Seppo Heinonen ja Ossi Kuopusjärvi. Ettan puheenjohtajina ovat toimineet Pentti Uusi-Illikainen 1990–1999, Arto Marttila 1999–2004, Kauko Väinämö 2004–2006. Vuodesta 2006 on puheenjohtajana jälleen toiminut Pentti Uusi-Illikainen.lähde?

Ettassa ovat pelanneet muun muassa Tuomas Sammelvuo, Jarmo Tanskala, Timo Kenakkala, Ismo Heikkinen, Teppo Heikkilä, Kari Seppä, Antti Malinen, Toni Tirkkonen, Salvis Cielavs, Kalle Määttä, Juha Mäkikokko, Matti Palonen, Juho Rajala, Anssi Hakala, Ville Kaksonen, Antti Ronkainen, Joonas Jokela ja Jiti Hänninen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]