Lena Näre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lena Näre (s. 1976) lähde? on suomalainen sosiologi ja Helsingin yliopiston dosentti. Hän toimii professorina Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa sosiologian oppiaineessa.

Näre on Helsingin yliopiston kasvatti, joka aloitti opintonsa sosiologiassa vuonna 1995. Helsingin lisäksi Näre on opiskellut ja tehnyt tutkimustyötä Italiassa (Napoli, 2004–2005) ja Iso-Britanniassa (Sussex, 2009–2011). Hän on väitellyt tohtoriksi sekä Sussexin yliopistosta (Migration studies, 2008: "Managing Households, Making Homes: - A Moral Economy of Migrant Domestic and Care Work in Naples") että Helsingin yliopistosta (Sosiologia, 2012, "Moral Economies of Reproductive Labour - An Ethnography of Migrant Domestic and Care Labour in Naples, Italy")[1]

Näre on tutkimuksessaan käsitellyt erityisesti muuttoliikkeiden sukupuolittuneisuutta, hoivatyötä glokaaleilla markkinoilla, työelämän eriarvoisuuden etnistymistä Suomessa ja maahanmuuttajuutta hierarkisoivana ja eriarvoistavana sosiaalisena asemana. Hän on julkaissut laajasti erityisesti seuraavista aihepiireistä: maahanmuuttotutkimus, sukupuolentutkimus, hoivatyön tutkimus, globalisaatio, intersektionaalisuus, etnisten suhteiden ja 'rodun' tutkimus, luokkatutkimus.[2] Näre on johtanut useita maahanmuuttoon ja työhön liittyviä hankkeita Helsingin yliopistossa.

Näre on kansainvälisesti tunnettu tutkija. Hän on toiminut Euroopan Sosiologiyhdistyksen (ESA)[3] johtokunnan jäsenenä (vuodesta 2015)[4]. Hän päätoimittaa Nordic Journal of Migration Studies -lehteä.[5]

Ajankohtaisen tutkimustiedon popularisoijana Näre on tehnyt pitkän päivätyön suomalaisessa julkisuudessa. Hän on osallistunut aktiivisesti julkiseen keskusteluun muun muassa sukupuolten tasa-arvosta ja viime aikoina erityisesti yliopistopolitiikasta[6] ja maahanmuutosta[7][8].

Näre on ollut aktiivinen yhteiskunnallinen toimija opiskeluajoistaan lähtien. Hän osallistui muun muassa Reilun kaupan puolesta ry:n (nyk. Eettisen kaupan puolesta ry) perustamiseen vuonna 2000 ja toimi sen varapuheenjohtajana 2000–2002. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä Raiskauskriisikeskus Tukinaisen puhelinpalvelussa ja työskenteli opiskeluaikoinaan 2000-luvun alkupuolella kehitysmaista uutisoivassa kansainvälisessä Inter Press Service -uutistoimistossa.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lena Näre. Helsingin yliopiston Tuhat-tietokanta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Moral Economies of Reproductive Labour - An Ethnography of Migrant Domestic and Care Labour in Naples, Italy").
  2. Lena Näre: Valikoidut julkaisut Helsingin yliopisto
  3. Euroopan Sosiologiyhdistyksen (ESA)
  4. ESA Solidarity with Colleagues in Turkey. ESA Communication and Publications Committee.
  5. Nordic Journal of Migration Research NJMR ETMU
  6. Näre, Lena & Jäntti, Markus: Uudet mittarit eivät tee tutkimusta paremmaksi. Helsingin Sanomat, 5.2.2016. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 11.11.2022.
  7. Image Image. helmikuu 2016. Web Archive: Image. Arkistoitu 16.6.2017. Viitattu 11.11.2022.
  8. Näre, Lena & Vaittinen, Tiina: Helsingin Sanomat, helmikuu 2016. Artikkelin verkkoversio.