Luettelo Keski-Maan ruuista ja juomista

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lembas)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Keski-Maan ruuista ja juomista sisältää tietoa J. R. R. Tolkienin fantasiakirjoissa esiintyvistä fiktiivisistä ruuista ja juomista.

Ruuat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cram[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cram on Hobitissa ja Tarussa sormusten herrasta mainittu keksin kaltainen kuivamuona, jota Laakson ja Esgarothin ihmiset valmistavat. Hobitissa he jakoivat sitä kääpiöille näiden matkatessa Ereboriin.

Cramin reseptiä Tolkien ei ole selittänyt, mutta se "muistuttaa keksiä, säilyy loputtomiin, on kuulemma ravitsevaa mutta ei missään tapauksessa hyvää, pikemminkin varsin tylsää muonaa jota saa jauhaa kyllästymiseen asti".

Hunajakakut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunajakakut ovat Hobitissa esiintyviä ja Tarussa sormusten herrasta mainittuja kakkuja, joita Beorn ja myöhemmin hänen jälkeläisensä, beorningit, leipovat. Ne pysyvät tuoreina pitkään kuten cram ja lembas, mutta tekevät syöjänsä hyvin janoisiksi.

Beorningit eivät kuitenkaan mielellään jakele leipomuksiaan vieraille.

Lembas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lembas on Tarussa sormusten herrasta ja Silmarillionissa kuvattu haltioiden matkaleipä, joka on kiedottu mallorn-puun lehteen. Pienikin pala lembasia auttaa syöjäänsä jaksamaan. Se pysyy tuoreena pitkään ja on maistuvampaa kuin cram tai hunajakakut. Lembas muistuttaa todellisuuden ihmisten teeleipää.

Lähtiessään Lothlórienista Sormuksen Saattue sai Galadrielilta lembasia, jota he käyttivät peruseväänään Valtasormuksen tuhoon asti.

Elokuvassa Klonkku (Sméagol) varasti lembas-leivät Frodolta ja Samilta, kun he olivat unessa. Klonkku tiputti leivän murusia Samin viitalle, ja pudotti leivät alas Salaisten portaiden kielekkeeltä. Kun Frodo ja Sam huomasivat leipien kadonneen, Klonkku uskotteli Samin syöneen ne. Tämä tuhosi Frodon ja Samin ystävyyden väliaikaisesti.

Maaleipä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaleipä on Keskeneräisten tarujen kirjassa ja Húrinin lasten tarinassa esiintyvä nimitys, jota vähäkääpiö Mîm käyttää keräämistään villijuurista. Juuret olivat erinomainen ravinnonlähde, jota voi säilöä talveksi ja olivat pestyinä "valkeita ja meheviä ja kuorineen keitettynä ne maistuivat hyvältä, ikään kuin leivältä."

Juomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enttien vesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enttien vesi on Tarussa sormusten herrasta esiintyvää salaperäistä ja tehokasta vettä, jota entit juovat. Vaikka tiedetään hyvin vähän, he näyttävät valmistavan sitä mitä ilmeisimmin ent'asumuksien alla virtaavien jokien vedestä, mutta ainutlaatuisella ja hienostuneella maulla, joka heijastaa enttien yhteyttä puihin ja metsiin. Sillä on kasvattava voima niihin juojiin, jotka eivät ole enttejä. Pippinin ja Merrin juotua sitä, he kasvoivat pituutta kolme tuumaa ja tulivat siten Konnun historian pisimmiksi hobiteiksi.

Miruvor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miruvor on Tarussa sormusten herrasta mainittu haltioiden valmistama lämmin ja tuoksuva lääkejuoma. Se palauttaa juojansa vahvaan ja terveeseen tilaan. Elrond antoi pullollisen miruvoria Gandalfille Sormuksen Saattueen lähtiessä Rivendellistä. Gandalf antoi kulauksen sitä kullekin Saattueen jäsenelle kolme kertaa matkan aikana. Ensimmäisen kerran Caradhrasin lumimyrskyn aikana, toisen kerran heidän pysähtyessä lepäämään ja kolmannen kerran ennen Moriaan astumista.