Leiopelma pakeka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leiopelma pakeka
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot ja konnat Anura
Heimo: Kantasammakot Leiopelmatidae
Suku: Leiopelma
Laji: pakeka
Kaksiosainen nimi

Leiopelma pakeka
Bell, Daugherty & Hay, 1998

Katso myös

  Leiopelma pakeka Wikispeciesissä
  Leiopelma pakeka Commonsissa

Leiopelma pakeka on yksi Uuden-Seelannin neljästä primitiivisestä sammakkoeläimestä.

L. pakeka elää vain kahdella pienellä, Maudin ja Motuaran, saarella Marlborough Soundsilla Uuden-Seelannin Eteläsaaren pohjoisosissa.

Sammakolla on esihistoriallinen häntälihas, vaikkei sillä häntää olekaan. Sen silmät ovat pyöreät ja sillä ei ole ulkoista tärykalvoa. Sammakot eivät elä nuijapäävaihetta, vaan ne kehittyvät munassa olevan hyytelömäisen massan sisällä, joten ne eivät tarvitse kehittyäkseen vettä, jossa uida. Sen sijaan aikuiset sammakot tarvitsevat ehdottomasti kostean elinympäristön, sillä ne kuolevat nopeasti kuivissa olosuhteissa. Sammakot elävät yleensä kosteissa onkaloissa lohkareiden alla suojassa.[2]

L. pakeka -sammakkoa on vaikea löytää harvinaisuutensa vuoksi sekä siksi, että niiden suojaväri on hyvä, ne ovat yöeläimiä eivätkä ne kurnuta.[2] Sammakot ovat tavallisimmin tummanruskeita ja niissä on vaaleanruskeita sekä tummia laikkuja.

Suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 1996 asti sammakoita eli ainoastaan Maudin saarella. Koska elinala oli erittäin pieni ja mahdollisen luonnonkatastrofin sattuessa olisi laji voinut kuolla sukupuuttoon, noin 300 sammakkoa siirrettiin 25 kilometrin päähän Motuaran saarelle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bell, B., Tocher, M., P., Waldman, B. & Angulo, A.: Leiopelma pakeka IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.8.2014. (englanniksi)
  2. a b Terranature terranature.org. Viitattu 14.7.2007. (englanniksi)
  3. Amphibia Web