The Legend of Zelda

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Legend of Zelda)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Legend of Zelda
Kehittäjä Nintendo Entertainment Analysis & Development
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Shigeru Miyamoto
Takashi Tezuka
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Suunnittelija Takashi Tezuka
Käsikirjoittaja Takashi Tezuka
Keiji Terui
Säveltäjä Kōji Kondō
Ohjelmoija Toshihiko Nakago
Yasunari Soejima
I. Marui
Pelisarja The Legend of Zelda
Julkaistu Family Computer Disk System
JP 21. helmikuuta 1986
Nintendo Entertainment System
NA 22. elokuuta 1987
PAL 15. marraskuuta 1987
JP 19. helmikuuta 1994
Game Boy Advance
JP 14. helmikuuta 2004
NA 2. kesäkuuta 2004
PAL 9. heinäkuuta 2004
Nintendo Classic Mini
JP AUS 10. marraskuuta 2016
NA EU 11. marraskuuta 2016
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo Entertainment System ja Famicom Disk System
Jakelumuoto pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Legend of Zelda on Nintendon The Legend of Zelda -pelisarjan ensimmäinen osa, ja se julkaistiin vuonna 1986 NES:lle. Pelin kehittäjä on Nintendon tunnetuin pelisuunnittelija Shigeru Miyamoto ja musiikin peliin sävelsi Koji Kondo. Peli oli aikanaan mullistava kokemus avoimen pelimaailmansa ansiosta. The Legend of Zelda oli ensimmäinen uuden sukupolven pelikonsolipeli, jota myytiin yli miljoona kappaletta.[1] Peliä myytiin maailmanlaajuisesti 6,51 miljoonaa kappaletta.[2]

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Hyrulen maailmaan (suom. Heraldia), ja pelin sankarin Linkin pitää pelastaa prinsessa Zelda pahan Ganonin kynsistä. Tämä onnistuu keräämällä kahdeksan viisauden Triforcen (suom. Kolmivoima) palaa. Pelin avoin maailma ja löyhä juoni oli siihen aikaan uutta ja epätyypillistä, mutta se oli eräs avain pelin suosioon. Suurimman osan aikaa pelaajan hahmo (suippokorvainen Link) taistelee monenlaisia Heraldian valtakunnan olentoja vastaan ratkoen pulmia, etsien varusteita ja jalokiviä ja tarpeeksi varustautuneena kerää luolastoista Triforcen palasia, tähdäten prinsessa Zeldan kaapanneen Ganondorfin voittamiseen.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun pitäen peli julkaistiin Famicom-konsolin levykepohjaiselle Famicom Disk System -laajennukselle, mutta FDS:ää ei koskaan julkaistu Japanin ulkopuolella, joten Nintendolla ei ollut muun maailman julkaisuja varten mahdollista käyttää uudelleenkirjoitettavaa muistitilaa. Metroid-pelin maailmanlaajuista julkaisua varten Nintendo keksi salasanoihin pohjautuvan tallennuksen, mutta The Legend of Zelda oli liian monimutkainen salasanoja varten, joten peliä varten kehitettiin paristovarmennettu tallennus pelimoduuleihin.

Alun perin pelin tunnusmusiikkina piti olla Maurice Ravelin Boléro. Nintendo joutui kuitenkin vaihtamaan musiikin koska he saivat selville, että kappale oli edelleen tekijänoikeuden alainen, ja Ravelin perikunta kielsi kappaleen käytön. Varsinaisen pelin taustamusiikin rumpukuvio muistuttaa hieman Boléroa, ja The Legend of Zelda: Ocarina of Timessä on myös kappale Bolero of Fire, joka muistuttaa hieman Ravelin Boléroa.

Peli on julkaistu myöhemmin vuonna 2003 Nintendo GameCubelle Collector's Edition -pelikokoelman mukana. Vuonna 2004 peli julkaistiin myös Game Boy Advancelle osana Classic NES -pelisarjaa. Pelin pohjalta on kehitetty myös TRS-80 Color Computerille videopeli The Quest for Thelda. Peli oli yksi marraskuussa 2016 julkaistun Nintendo Classic Mini -pelikonsolin peleistä.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrobitin Jukka Tapanimäki antoi pelille ensin kolme tähteä viidestä[4] ja myöhemmin 79 pistettä sadasta[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Company History, Nintendo Corporation. (englanniksi). Luettu 18. elokuuta 2006.
  2. Zelda sales charts and sequel announced OptiGamer. 28.3.2004. Arkistoitu 23.2.2005. Viitattu 28.5.2010. (englanniksi)
  3. Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System nintendo.fi. Viitattu 7.8.2018. (suomeksi)
  4. Mikrobitti 2/1990, Konsolaatikko-palsta, sivu 33
  5. Mikrobitti 3/1991, pelikonsoliliite

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]