Laus-Dei Saxell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laus-Dei (Lasse) Saxell (9. lokakuuta 1914 Helsinki1. helmikuuta 2001) oli suomalainen sotakirjailija. Elämäntyönsä hän teki luokanopettajana.

Jatkosodassa Saxell oli Lentolaivue 16:n 3. lentueen päällikkönä. Hän väitti 23. joulukuuta 1999 esitetyssä TV 2:n Silminnäkijä-ohjelmassa saaneensa joulukuun alussa 1941 laivueen esikunnasta käskyn pommittaa Kižin saarella sijainneet puukirkot maan tasalle, koska venäläiset käyttivät niitä tähystys- ja tulenjohtopaikkoina. Hän jätti kuitenkin kertomansa mukaan käskyn täyttämättä ja kirkot säästyivät. Tämä Saxellin väite on kuitenkin muiden lähteiden ja todistajalausuntojen perusteella asetettu kyseenalaiseksi. Laivueen lentopäiväkirjan mukaan Saxell teki joulukuussa vain yhden tiedustelu- ja yhden purjehduslennonselvennä.

Saxell kertoi Kižin kirkkojen pommituskäskystä ensimmäisen kerran Svante J. Huhtalan toimittamassa kirjassa Sodan moni-ilmeiset kasvot" (Vaasa oy 1983). Vuonna 1966 ilmestyneessä omassa muistelmateoksessaan Sotataivaan hiljaiset hän ei siitä maininnut.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Laus-Dei Saxell:

  • Sotataivaan hiljaiset. Kirjavirta, Seinäjoki 1966

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.