Lassi Urpilainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lassi Urpilainen eli Urpilan ukko oli suomalainen 1700-luvun alussa Kinnulassa Urpilan talossa elänyt voimamies ja karhunkaataja. Kansanperinteessä Urpilainen esiintyy myös noitana ja jättiläisenä. Hän oli kuitenkin oikea henkilö joka asiakirjain mukaan toimi 1707 käräjillä lautamiehenä.

Kansantarinoiden mukaan Urpilainen karkotti isonvihan aikana venäläispartion Kangaskylän Karkausmäellä. Partio oli ottanut vangiksi Pösölän talossa asuneen Lassi Urpilaisen veljen Yrjön, jota oli sitten kidutettu rahojen ja tavaroiden löytämiseksi. Lassi Urpilainen tuli apuun, kun oli saanut tiedon asiasta, mutta venäläiset ehtivät tätä ennen lähteä pakoon. Viikatteella ja karhukeihäällä aseistautunut Urpilainen ajoi heitä takaa aina Karkumäelle asti. Venäläiset olivat siihen mennessä jo päässeet Lestijärven puolelle.

Lassi Urpilainen kunnostautui myös karhunkaatajana. Hänen kerrotaan kaataneen 36 karhua elämänsä aikana.

Lassi Urpilaisen muistopatsas sijaitsee Kangaskylän koulun tienhaaran lähellä neljä kilometriä Kinnulasta Lestijärvelle päin. Patsas pystytettiin 1961 ja sen suunnitteli metsäteknikko Mikko Nykänen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]