Lassi (Lassi ja Leevi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lassi (engl. Calvin) on kuvitteellinen 6-vuotias poika Bill Wattersonin sarjakuvassa Lassi ja Leevi. Hän on sarjan päähenkilö, ja hänet nähdään miltei joka stripissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lassi esiintyi ensimmäisen kerran Bill Wattersonin julkaisemattomassa sarjakuvassa In the Dog House, jonka hän lähetti muiden varhaisten sarjakuviensa tapaan syndikaateille maaliskuussa 1982 pyrkiessään saamaan sarjakuviaan julkaistuksi. Sarjakuvassa seikkaili parikymppinen Sam ja hänen ystävänsä Fester. Samin pikkuveli oli nimeltään Marvin, jolla oli täytetty tiikeri Hobbes, joka näyttäytyi ajoittain elävänä. Syndikaatti torjui sarjakuvan, joten Watterson muokkasi siitä uuden nimeltään Fernbusterville. Syndikaatin mielestä yhä liian sekavan sarjakuvan tähdet olivat Marvin ja Hobbes, joten Watterson keskittyi heihin.[1]

Watterson huomasi nopeasti, että Marviniin ja Hobbesiin keskittyminen helpotti kirjoittamista, sillä hahmojen persoonallisuuden ansiosta Watterson saattoi sijoittaa heidät luontevasti mihin tahansa tilanteeseen. Watterson muutti Marvinin nimen Calviniksi vuonna 1983, sillä edellisenä vuonna oli alkanut ilmestyä Tom Armstrongin sarjakuva Marvin. Watterson kertoi myöhemmin nimien Calvin ja Hobbes olevan vitsikäs kunnianosoitus Kenyon Collegen valtio-opin yksikölle, missä Watterson aikoinaan opiskeli: Calvin sai nimensä 1500-luvun protestanttisesta teologista Jean Calvinista. Calvinilla oli alun perin silmät peittävä otsatukka, mutta Watterson poisti sen juuri ennen Lassi ja Leevi -sarjakuvan julkaisua vuonna 1985.[2]

Lassi esiintyi jo ensimmäisessä Lassi ja Leevi -stripissä vuonna 1985. Hän löytää elollisena olentona pitämänsä lelutiikeri Leevin "tiikeriansasta", johon hän on sen houkutellut tonnikalavoileivällä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lassi esitetään yleensä yliaktiivisena ja itsekeskeisenä. Hän kuitenkin tuntee myös myötätuntoa varsinkin eläimiä kohtaan.

Lassilla on vilkas mielikuvitus. Hänellä on vaikeuksia mm. koulunkäynnissä ja nukkumaanmenossa, ja jopa lapsenvahdilleen hän tuottaa harmaita hiuksia. Koulussa Lassi käyttäytyy vilkkaasti ja toisinaan pahennusta herättävästi. Lassin paras ystävä on hänen lelutiikerinsä Leevi, jonka hän kuvittelee eläväksi. Muiden lasten kanssa Lassi on yleensä vain vähän tekemisissä, lukuun ottamatta naapurissa asuvaa Susannaa, jota hän säännöllisesti kiusaa. Susanna on myös Lassin luokkatoveri. Kolmas sarjassa säännöllisesti esiintyvä lapsi on koulukiusaaja Nipa, jonka edessä Lassi on yleensä voimaton.

Lassi on leikkinyt olevansa mm. "Ällistysmies", "avaruusmies Spiff" tai dinosaurus, ja hän on myös kuvitellut aikamatkailevansa ja monistavansa itseään.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Coleman, Alisa White: `Calvin and Hobbes': A Critique of Society's Values. Journal of Mass Media Ethics, 2000, 15. vsk, nro 1, s. 17-(12). (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martell, Nevin: Looking for Calvin and Hobbes : The Unconventional Story of Bill Watterson and His Revolutionary Comic Strip. London: Continuum International Publishing, 2010. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martell 2010, s. 49–53.
  2. Martell 2010, s. 53–54.