Lars Ulstadius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lars Ulstadius
Lars Ulstadius keskeyttää jumalanpalveluksen Turun tuomiokirkossa
Lars Ulstadius keskeyttää jumalanpalveluksen Turun tuomiokirkossa
Henkilötiedot
Syntynytn. 1650
Oulu
Kuollut6. lokakuuta 1732
Tukholma
Kansalaisuus ruotsalainen
Muut tiedot
Uskonto kristinusko
pietismi
Turun tuomiokirkko

Lars (Lauri) Ulstadius (noin 1650 Oulu6. lokakuuta 1732 Tukholma) oli suomalainen pietistinen pappi. Hän kapinoi kirkon oppia vastaan ja joutui vankilaan.

Koulutus ja ura pappina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uppsalan yliopistossa ja Turun akatemiassa opiskellut Ulstadius vihittiin papiksi 1680.lähde? Hänestä tuli samana vuonna Oulun triviaalikoulun kollega. Hävittyään 1681 Oulun kappalaisen vaalissa Ulstadius koki syvän henkisen kriisin ja erosi papinvirasta 1682[1]. Ennen lähtöään Turkuun 1683 Ulstadius räjäytti ruudilla ilmaan isältään perimänsä kirjastonlähde?. Muutettuaan Turkuun Ulstadius vietti eristäytynyttä elämää keskittyen mietiskelyyn ja askeesiharjoituksiin[1]. Hän ei leikannut hiuksiaan eikä partaansa eikä vaihtanut vaatteitaan. Turussa asuessaan Ulstadius anoi itselleen myös julkista kirkkorangaistusta nuoruudessa tekemistään synneistä. Tämän rangaistuksen hän saikin 1685.lähde?

Ero pappisvirasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulstadius erosi pappisvirasta, sillä hänen mielestään luterilainen oppi oli väärä eikä papeilla ollut Pyhää Henkeä. Ulstadiuksen mielestä kirkossa ei tämän vuoksi myöskään vietetty pyhää elämää. Ulstadius kuitenkin usko, että edessä olisi parempi aika, kun Jumala perustaisi valtakuntansa maan päälle.[2]

Ulstadius keräsi muutamassa vuodesssa ympärilleen toisinajattelijoiden ryhmän, jonka huomattavimpia jäseniä olivat maisteri Petter Schaefer ja ylioppilas Olaus Ulhegius. Ulstadiuksen tavoin ajattelevia nimitettiin radikaalipietisteiksi, sillä he olivat saaneet vaikutteita Keski-Euroopan uskonpuhdistusajan spiritualistisesta perinnöstä. Tämän käsityksen mukaan kristinusko oli hengen yhteyttä Jumalaan ja tämän yhteyden synnyttämää pyhää elämää.[2]

Turun kirkkopahennus 1688[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulstadiuksen tunnetuin tempaus oli Turun kirkkopahennus vuonna 1688. Ulstadius sai 22. heinäkuuta 1688 Turun tuomiokirkossa aikaan skandaalin, kun hän keskeytti papin saarnan ja alkoi julistaa omaa saarnaansa, jossa hän julisti luterilaisen opin vääräksi ja väitti, ettei papeilla ole Pyhää Henkeä.[3]

Syntyneessä kirkkokahakassa Ulstadiuksen vaatteet repesivät ja hän juoksi alastomana kirkon käytävällä julistaen tuomiota viralliselle kirkolle ja papistolle.[3] Ulstadius ilmoitti hylkäävänsä Raamatun arvovallan ja nojaavansa yksinomaan Pyhän Hengen ilmoitukseen[1].

Kuolemantuomio ja vankeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun linna, jossa Ulstadius oli vangittuna elinkautisensa kolme ensimmäistä vuotta.

Ulstadius tuomittiin kuolemaan, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi[1] pakkotyöksi Turun linnassa ja vuodesta 1693 Tukholman Smedjegårdissa. Ulstadiuksen ajatukset tulivat myös Euroopassa ja Amerikassa tunnetuiksi 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa hänen kannattajakseen kääntyneen Petter Schaeferin välityksellä.

Ulstadius armahdettiin 1719 mutta hän jäi omasta tahdostaan vankilaan, jossa hän kuoli 1732[1].

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulstadiuksen vanhemmat olivat Iin kirkkoherra ja Oulun triviaalikoulun entinen koulumestari Andreas Andreae Ulstadius (k. 1668) ja Limingan kirkkoherran tytär Maria Lithovius.lähde?

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulstadiuksen vaiheet tulivat tunnetuiksi kansainvälisesti ja hänet mainittiin niin Gottfried Arnoldin kuin Konrad Dippelin teoksissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kakkuri, Teemu: Suomalainen herätys. Herätyskristillisyyden historia nälkävuosista Nokia-missioon. Helsinki: Kirjapaja, 2014. ISBN 978-952-288-134-2.
  • Mäkinen Anssi, Murtorinne Eino & Hanka Heikki: Kristinuskon historia 2000. Kristinusko Suomessa. Espoo: Weilin Göös, 2000. ISBN 951-35-6550-5.
  • Kotivuori, Yrjö: Lars Ulstadius. Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852. Helsingin yliopiston verkkojulkaisu 2005. Viitattu 16.5.2011.
  • Laine, Esko M.: Ulstadius, Laurentius (K 1732) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 9.10.2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ulstadius, Lauri, Tietosanakirja. Osa 10, palsta 174. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1919
  2. a b Mäkinen, Murtorinne & Hanka 2000, s. 72
  3. a b c Kakkuri 2014, s. 42