Live-roolipelaaminen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Larppi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Larppaajia live-roolipelaamassa metsässä

LARP (engl. live action role playing (game)), larppi, eli live-roolipeli on roolipelaamisen muoto, jossa pelaajat ilmaisevat roolihahmojensa toimintaa käyttäen kokonaisvaltaisesti koko kehoaan apuna sekä pukeutumalla hahmonsa mukaisesti. Live-roolipelaamista on tästä syystä verrattu sekä improvisaatioteatteriin että Commedia dell'arte -teatteriin. Live-roolipelaamiselle on ehdotettu suomenkieliseksi nimeksi näytelmäpelaamista ja näytelmäroolipelaamista, joita käytetään jonkin verran, samoin sanaa eloroolipeli.

Käytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin live-roolipelien lavastuksessa painotetaan hyvin paljon ympäristön aitouteen, jotta kaikki olisi sitä miltä se näyttää, maistuu, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu. Pelin osallistujille on etukäteen suunniteltu yksilölliset hahmot, joiden mukaisesti pelissä on tarkoitus toimia. Kullakin hahmolla on ominaiset tavoitteensa, arvonsa, elämänhistoriansa ja luonteenpiirteensä. Pelissä ei kuitenkaan ole ennalta kirjoitettua käsikirjoitusta eikä ohjausta, vaan pelin järjestäjät ovat luoneet hahmokuvausten perusteella pelille alkutilanteen, joka pelin alettua pelaaja alkaa elää pelihahmojen toiminnan mukaan.

Live-roolipeli perustuu aina johonkin ympäristöön joka määrittää pelin tyyliä ja hahmoja. Pelimaailma voi olla historiaan perustuva, se voi rakentua jonkin kirjan ympärille tai maailmankuva voi olla kokonaan pelin kirjoittajien luoma. Liveroolipeli voi esimerkiksi rakentua J. R. R. Tolkienin Keski-Maan tarustoon, Harry Potter -sarjan maailmaan tai olla mukaelma tai oikeaperäinen kuvaus keskiaikaisesta elämästä. Larpit voivat samoin olla myös nykyaikaan tai tulevaisuuteen (usein scifi-kirjallisuuteen) perustuvia. Muita pelityyppejä ovat esimerkiksi vaihtoehtoiseen todellisuuteen sijoittuvat larpit ja vampyyrilarpit.

Roolipelaamista tutkineen Merja Leppälahden mukaan roolipeli voidaan nähdä lähes karnevaalin tapaisena kokonaisuutena, jossa yhdessä irrottaudutaan tavallisesta arkisesta olotilasta ja siirrytään vähäksi aikaa toiseen maailmaan, jossa vallitsevat toisenlaiset säännöt. Harrastajille pelaamisessa on usein tärkeintä eläytyminen sekä yhdessäolo samanhenkisten ihmisten kanssa.[1]

Larppaaminen Suomessa ja maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ja Pohjoismaissa on hyvin voimakas kokeellisten larppien (ja jossain määrin pöytäpelien) kulttuuri, jossa raja roolipelien ja performanssien välillä on hämärtynyt. Suomalaisille live-roolipeleille on tyypillistä pelisääntöjen sekä ennalta käsikirjoitettujen tapahtumien vähäisyys. Sääntöjä käytetään yleensä lähinnä taistelujen ja tappelujen ohjeistamiseen sekä pelaajien ja pelipaikan turvallisuuden varmistamiseksi. Yhdysvalloissa ja Britanniassa pelit painottuvat pohjoismaista kulttuuria enemmän taisteluun, aarteiden keräämiseen ja seikkailuun.

Suomessa live-roolipelaaminen on alkanut 1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Nykyisin suurin osa Suomessa järjestettävistä live-roolipeleistä sijoittuu fantasiamaailmoihin. Suomessa järjestetään lisäksi runsaasti nykyaikaan, tulevaisuuteen sekä vaihtoehtoisiin maailmoihin sijoitettuja pelejä. Pohjoismaisten live-roolipeliharrastajien tapaaminen Solmukohta järjestetään vuosittain joko Suomessa, Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa.

Aiheeseen liittyviä tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingissä Messukeskuksessa järjestetään vuosittain Ropecon. Se kokoaa paikalle larppaajia sekä muita roolipelien, lautapelien, keräilykorttipelien ja miniatyyripelien harrastajia.

Tampereella järjestettävä Traconin sisartapahtuma Tracon Hitpoint keskittyy myös rooli- ja lautapeleihin.

Elävän historian toiminta muistuttaa jossakin määrin live-roolipelaamista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilkanen, Johanna: Roolipelaaja kaihtaa määrittelyä Utuonline. Turun yliopisto. Arkistoitu 17.10.2021. Viitattu 27.5.2010.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rantanen, Teemu (toim.): Larpinjärjestäjän käsikirja. Helsinki: Suomen live-roolipelaajat, 2007. ISBN 978-951-97701-4-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Live-roolipelaaminen.