Lapin metsämuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapin metsämuseo
Tyyppi Paikallismuseo, museo, erikoismuseo, metsämuseoView and modify data on Wikidata
Osoite Metsämuseontie 7, 96460 Rovaniemi [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti PöykköläView and modify data on Wikidata
Kotisivut lapinmetsamuseo.fiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 66°28′41″N, 25°45′25″E
Kartta
Lapin metsämuseo

Lapin metsämuseo sijaitsee Pöykkölän kaupunginosassa Rovaniemellä noin 3,5 kilometriä kaupungin keskustasta kaakkoon. Lapin metsämuseon toiminnasta vastaa Lapin Metsämuseoyhdistys ry.

Lapin metsämuseon alueelle on siirretty 1960-luvulta lähtien eri puolilta Lappia useita metsähistoriaan liittyviä rakennuksia ja rakennelmia. Vanhimmat rakennukset ovat 1900-luvun alusta, uusimmat 1950-luvulta. Museo esittelee savotta- ja uittoelämää eri aikoina.

Metsähistorian erikoismuseona Lapin metsämuseo tallentaa Lapin metsien käytön historiaan, metsäkulttuuriin ja -perinteeseen liittyvää aineistoa. Museon perustehtäviin kuuluvat esineiden, valokuvien, arkistoaineistojen ja niihin liittyen tietojen tallentaminen ja säilyttäminen. Lapin metsämuseon kokoelmat ovat karttuneet jo viidenkymmenen vuoden ajan. Museon kokoelmissa on 2010-luvulle tultaessa noin 3000 esinettä, 43 000 valokuvaa ja jonkin verran arkistoaineistoa.

Kantapuu-tietokanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantapuu-tietokanta on Luston, Lapin metsämuseon, Pielisen museon, Nurmeksen museon, Möhkön ruukkimuseon, Verlan tehdasmuseon ja Suomen Metsästysmuseon yhteinen digitaalinen kokoelmatietokanta, josta voi hakea museoiden kokoelmatietoa sekä tilata kuvia. Kantapuussa voi myös antaa palautetta ja lisätietoja aineistosta museolle. Kantapuussa olevien kokoelmien tekijänoikeudet kuuluvat aineistoa säilyttävälle museolle.

Kantapuu-tietokanta sisältää jo kymmeniä tuhansia valokuvia, esineitä ja kirjallisuutta, joista suurin osa liittyy metsäkulttuuriin. Tietokanta kasvaa nopeasti digitoinnin edetessä. Kantapuun aineistoon voi tutustua myös Finnassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21729. Tieto on haettu Wikidatasta.