Lapin läänin vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapin läänin vaakuna (ennen 1997)
Lapin läänin vaakuna (1997–2009)

Lapin läänin vaakuna muodostui siten, että halkoisen kilven heraldisesti oikeanpuoleisessa kentässä oli Pohjanmaan ja vasemmanpuoleisessa kentässä Lapin historiallisen maakunnan vaakuna. Kilven päällä oli herttuakunnan kruunu.

Historiallisista syistä eli Lapin ja Pohjanmaan vaakunoista johtaen vanhan Lapin läänin vaakunakilven päällä oli kreivikunnan kruunu, mutta vuonna 1997 tapahtuneessa lääniuudistuksessa läänien vaakunoiden kruunut päätettiin yhdenmukaistaa ja kaikkiin – Ahvenanmaan läänin vaakunaa lukuun ottamatta – määrättiin herttuakunnan kruunu. Samalla Lapin läänin vaakunaa muutettiin siten, että kilven kenttien paikat vaihdettiin toisin päin, villimiehen väri määriteltiin hopeaksi aiemman luonnonvärin sijaan ja Pohjanmaan kärppien lukumäärä puolitettiin kuudesta kolmeen.

Heraldiset selitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahti Hammarin muotoileman, vuonna 1962 vahvistetun vaakunan heraldinen selitys:

»Halkoisen kilven oikeanpuolisessa sinisessä kentässä kuusi juoksevaa hopeakärppää, joiden hännänpäät mustat, sijoitettuina 2:2:2. Vasemmanpuolisessa punaisessa kentässä luonnonvärinen villi mies, joka kantaa olallaan kultaista nuijaa; otsan ja vyötäisten ympärillä vihreä seppele. Kilven päällä kreivikunnan kruunu.[1]»

Juhani Vepsäläisen muotoileman, vuonna 1997 vahvistetun vaakunan heraldinen selitys:

»Lapin läänin vaakuna muodostuu siten, että siinä on Lappiin viittaavana halkoisen kilven oikeanpuoleisessa punaisessa kentässä hopeinen villi mies, joka kantaa olallaan kultaista nuijaa, otsan ja vyötäisten ympärillä vihreä seppele, sekä Pohjanmaahan viittaavassa vasemmanpuoleisessa sinisessä kentässä alatusten kolme juoksevaa kärppää, joiden hännänpäät ovat mustat. Kilven päällä on herttuakunnan kruunu.[1]»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jussi Iltanen: ”Suomen läänien vaakunat”, Suomen kuntavaakunat - Kommunvapnen i Finland, s. 196. Karttakeskus, 2013. ISBN 978-952-266-092-3.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.