Lalibela

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bete Giyorgis (Pyhän Yrjänän kirkko)

Lalibela on kaupunki pohjoisessa Etiopiassa. Se on maan toiseksi pyhin kaupunki Aksumin jälkeenkenen mukaan?, mutta toisin kuin Aksumissa, Lalibelan asukkaista lähes jokainen kuuluu Etiopian ortodoksiseen kirkkoon. Kaupungissa on yhteensä 14 688 asukasta ja se sijaitsee Amharan osavaltion alueella noin 2 500 metrin korkeudessa. Lalibela on Unescon maailmanperintökohde.

Bete Amanuel -kirkko

Alue on tunnettu basalttikiveen hakatuista kirkoistaan ja kappeleistaan, joita on 12 kappaletta, useimmat niistä juuri Lalibelassa. Kirkoista 4 on hakattu kokonaan irti kalliosta. Rakentamisaikaa ei tiedetä, mutta on arveltu että rakentaminen aloitettiin Gebre Mesqel Lalibelan hallituskaudella 1100-luvulla ja että kirkot ovat pääosin 1200-luvulta.

Kirkot jaetaan kolmeen ryhmään:

  • Pohjoisryhmään kuuluu Bete Medhane Alem -kirkko, jossa säilytetään Lalibelan Ristiä, ja jonka uskotaan olevan maailman suurin monoliittikirkko. Tämän epäillään olevan kopio Aksumissa sijaitsevasta kirkosta, jossa väitetään säilytettävän liitonarkkua. Lisäksi pohjoisryhmään kuuluvat Bete Maryam, joka lienee alueen vanhin kirkko, Bete Golgotha, joka on tunnettu taiteestaan, ja jossa sanotaan olevan kuningas Lalibelan hauta, Selassien kappeli ja Adamin hauta.
  • Läntisestä ryhmästä löytyy Bete Giyorgis (Pyhän Yrjänän kirkko), jonka sanotaan olevan Lalibelan parhaiten säilynein ja toteutetuin kirkko.
  • Itäinen ryhmä käsittää Bete Amanuelin, joka on mahdollisesti entinen kuninkaallinen kappeli, Bete Merkoriosin, joka on entinen vankila. Lisäksi tähän ryhmään kuuluvat Bete Abba Libanos ja Bete Gabriel-Rufael.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lalibela.