Laivasuunnittelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tahitian Princess Tórshavnissa, Färsaarilla, elokuussa 2009.

Laivasuunnittelu tarkoittaa tehtävää, jonka tarkoitus on laatia vesiliikennevälineiden suunnitelmat koskien näiden muotoilua, rakennetta, huollettavuutta ja käsiteltävyyttä.[1][2] Laivasuunnittelu sisältä niin perusteet kuin sovelletun tutkimuksen, kehityksen, rakenteiden luokittelun ja laskelmat alusten koko eliniän ajan. Laivasuunnitteluun kuuluu myös turvallisuus- ja luokituslaitosten vaatimusten mukaisten dokumenttien, hyväksyntöjen ja suunnitelmien laatiminen.

Tärkein sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana alus sisältää kaikki vesikulkuvälineet, myös vettä syrjäyttämättömät maaefektialukset ja vesilentokoneet, joita käytetään tai voidaan käyttää vesikuljetuksiin.[3] Laivasuunnittelun oleellisimmat kohteet ovat:[4]

Hydrostatiikka sisältää olosuhteet, jotka kohdistuvat alukseen sen ollessa vedessä ja sen kelluvuuteen. Tämä edellyttää nosteen laskemista, vetoisuuden määrittämistä ja vastaavia hydrostaattisia ominaisuuksia.
Rungon asento - Aluksen kaltevuuden määritys pituussuunnassa.
Vakavuus - Laivan kyky pysyä pystyssä sen kallistuttua tuulessa, merenkäynnissä tai lastaustilanteen mukaan.
Hydrodynamiikka sisältää vesivirtaukset laivan runkoa, keulaa ja perää, potkurien lapoja tai peräsintä pitkin tai vesisuihkuputkessa.
Virtausvastus - Veden aiheuttaman vastusvoiman laskeminen veden virratessa runkoa pitkin. Aluksen tarvitsema työntövoimalaskelmat perustuvat tähän.
Propulsio - Aluksen liikuttamisessa vedessä käytetään potkureita, työntövoima, water, purjeet ja muut vastaavat. Voimakoneena on tyypillisesti polttomoottori. Jotkut alukset liikkuvat sähkömoottoreilla, jolloin sähköä voidaan tuottaa ydinvoimalla tai aurinkokennoilla.
Liikkeiden hallinta - sisältää laivan liikkeiden hallinnan vedessä ja kuinka laiva reagoi tuuleen ja aaltoihin.
Ohjattavuus (hallitavuus) - laivan suuntavakavuuden ja asemassa pysymisen hallinta.
Tankkerin kansinäkymä
Laivan rakennusmateriaalien valinta, aluksen lujuuslaskenta, laivan liikkuessa syntyvien runkovärähtelyjen laskenta ja hallinta.
  • Tilankäytön suunnittelu
Tähän sisältyy laivakonseptin suunnittelu, laitesijoittelu ja saavutettavuus, palosuojelu, tilajaot, ergonomia ja lastauskapasiteetin määrittäminen.
Rakennuskuvien laadinta laivan rakentamisesta. Nämä sisältävät hitsauskuvat, taivutukset, levyjen leikkaukset,kokoonpanokuvat, joita tarvitaan laivan rakentamiseen ja vesillelaskuun.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RINA - Careers in Naval Architecture (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Biran, Adrian; (2003). Ship hydrostatics and stability (1st Ed.) - Butterworth-Heinemann. ISBN 0-7506-4988-7
  3. Convention On The International Regulations for Preventing Collisions at Sea, 1972, As Amended; International Maritime Organization; ISBN 92-801-4167-8
  4. Lewis V, Edward (Ed.); (June 1989). Principles of Naval Architecture (2nd Rev.) Vol. 1 - Society of Naval Architects and Marine Engineers. ISBN 0-939773-00-7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Laivasuunnittelu.