Cammell Laird

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Laird, Son and Company)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cammell Lairdin telakat Birkenheadissa. Vanha kartta telakka-alueesta.

Cammell Laird on brittiläinen laivanrakennusyritys. Se oli yksi tunnetuimpia brittiläisiä laivanrakennusyrityksiä 1800- ja 1900-luvuilla. Yhtiö syntyi birkenheadläisen Laird, Son & Companyn ja sheffieldiläisen Johnson Cammell & Companyn yhdistyessä 1900-luvun vaihteessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön perusti 1824 William Laird perustaessaan Birkenhead Iron Works -nimisen yrityksen. Yhtiöön liittyi 1828 perustajan poika John Laird, ja samana vuonna se rakensi ensimmäisen aluksensa.

Herrojen Cammell ja Laird yritykset liitettiin 1903 yhteen päätoimialana laivanrakennus. Johnson Cammell & Company oli Charles Cammelin sekä Henry ja Thomas Johnsonin perustama metallialanyritys, jonka päätoimialana oli erilaiset metallituotteet esimerkiksi teräspyörät ja rautatiekiskot. Yhtiön pääpaikkana oli Sheffield.

Cammell Lairdin telakalta valmistui vuosina 1829–1947 yli 1100 erilaista alusta. Lukuisten tunnettujen alusten joukossa oli muun muassa vuonna 1858 valmistunut Ma Roberts, joka oli maailman ensimmäinen teräsalus ja joka tehtiin David Livingstonen Sambesin retkeä varten, Cunard Linen vuonna 1938 valmistunut Mauretania sekä vuonna 1920 valmistunut Fullagar, joka oli ensimmäinen ainoastaan hitsaamalla kasattu alus.

Yhtiö kansallistettiin 1977 yhdessä muiden brittiläisten laivanrakentajien kanssa muodostettaessa British Shipbuilders -yhtiö. Yhtiö palasi yksityiseen omistukseen 1986 toisen kansallistamalla luodun yrityksen, VSEL:n, osana. VSEL ja Cammell Laird ovat ainoat brittiläiset telakat, joilla on valmius rakentaa ydinsukellusveneitä.

Telakan epäonnistuessa täyttämään tehtyä sopimusta, yhtiö joutui 2001 myymään Birkenheadin, Gosportin, Teessiden ja Tynesiden telakat A&P Shiprepair Groupille. Yhtiön tuotemerkki on edelleen käytössä Gibraltarin telakalla.

Peel Holdings osti tammikuussa 2007 Cammell Lairdin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.