Lac-Méganticin öljyjunaturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lac-Méganticin onnettomuus.
Juna jäi ilman kuljettajaa Nantesissa, josta se vyöryi itsekiseen Lac-Meganticiin.
Lac-Méganticin sijainti Quebecissä.

Lac-Méganticin öljyjunaturma tapahtui Kanadan Quebecissä 6. heinäkuuta 2013. Onnettomuus johtui siitä, että öljyjuna lähti kiihtyvällä vauhdilla vyörymään kiskoja pitkin ilman kuljettajaa, kunnes se kovan vauhdin takia putosi raiteilta ja aiheutti Lac-Méganticissa valtavan tulipalon. Onnettomuus vaati 42 ihmisen hengen, ja viisi ihmistä katosi.

Kuljettaja oli pysäköinyt 74-vaunuisen junan 12 kilometrin päähän Lac-Meganticista. Hän odotti, että seuraavaksi työvuorossa oleva ottaisi hänen paikkansa junan kuljettajana muutaman tunnin kuluttua. Hän oli pikkukaupungin hotellissa samaan aikaan, kun juna lähti itsekseen liikkeelle. Kuljettaja oli lukinnut jarrut ja varmistanut, että vaunut olivat kiinni toisissaan. Tästä huolimatta juna lähti liikkeelle. Veturi irtosi vaunuista kaupungin ulkopuolella, mutta lukuisat öljylastissa olleet vaunut jatkoivat kohti kaupungin keskustaa ja syöksyivät siellä ulos radalta ja syttyivät palamaan.[1] Todennäköinen syy junan lähtemiselle liikkeelle oli se että veturin paineilmakompressorin vaurioituminen sai junan ilmajarrut irtautumaan paineilman loppuessa ja käsijarrut eivät riittäneet pitämään junaa paikoillaan alamäessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kanadan öljyjunaräjähdyksen kuljettaja oli onnettomuuden sattuessa hotellissa Hs.fi. 7.7.2013. Sanoma Oy. Arkistoitu 23.6.2015. Viitattu 1.9.2013.