Laajakallio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laajakallio (ruots. Bredberget) on asuinalue Kirkkonummella. Alueella on paljon omakotitalotontteja. Laajakalliossa järjestetään paljon tapahtumia, kuten Laajakallion koulun perinteiset joulumyyjäiset. Alue on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat Laajakallion länsirinne, Laajakallion itärinne ja Laajakallion laki. Laajakallion koulu sijaitsee Laajakallion länsirinteen puolella. Laajakallio rajoittuu etelässä rantarataan, lännessä Tolsantiehen, pohjoisessa vanhaan rantatiehen ja idässä vanhan Gillobackan kartanon alueeseen.

Laajakallio, kuten Kirkkonummi muutenkin, kasvaa edelleen. Alueen etelälaidalle junaradan varteen rakennetaan suuria kerrostaloja,[1] minkä jälkeen Laajakalliossa tulee asumaan noin 4 000 asukasta.lähde? Asia on herättänyt paljon keskustelua alueen nykyisissä asukkaissa. Lisäksi Tolsanmäen asemakaavaan eli alueen lounaispuolelle on kaavailtu kerrostalokorttelia. Vuonna 2021 valmistuu rantaradan kupeeseen suora kevyenliikenteen yhteys Laajakalliosta Kirkkonummen keskustaan.

Alueella sijaitsee Tolsan rautatieasema, jossa pysähtyvät U- ja L-junat. Laajakallion korkein kohta on Maanmittauslaitoksen maastokartan mukaan noin 50 metriä merenpinnan yläpuolella ja se sijaitsee Koillis-Laajakalliossa.[2] 1900-luvulle asti Laajakalliossa on ollut Solbackan, Hagalundin, Sofielundin ja Tallholmin talot alueen länsipuolella. Näistä Hagalund oli osittain myös Jolkbyn puolella.

Laajakallion päiväkoti aloitti toimintansa vuonna 2001. Laajakallion koulu valmistui päiväkodin yhteyteen vuonna 2003[3], ja se aloitti toimintansa saman vuoden syksyllälähde?. Vuonna 2012 Laajakallion Tarutielle avattiin Kauneushoitola Orkidéa, mutta se lopetti toimintansa Tarutiellä vuonna 2020. Orkidéan tiloissa avasi vuoden 2020 elokuussa parturi-kampaamo ja kosmetiikkapalvelu -BEIS. Lisäksi Laajakalliossa on toinen parturi-kampaamo eli AM-hiussalonki[4] sekä joulukuussa 2016 avattu K-Market, joka tosin kantaa juna-aseman tavoin Tolsan nimeä (K-Market Tolsa).[5][6] K-Marketin läheisyydessä on myös loma-asuntoja vuokraavan Interhome OY:n toimisto sekä ompelimo hyvinvointihoitaja TiiaMaarian toimipiste (paikalla oli ennen EcoPassion niminen ompelimo ja Re/Maxin toimipiste). Samassa korttelissa sijaitsee myös pieni toriaukio, Tolsan tori. Kirkkonummen suomalainen seurakunta omistaa Laajakallion Tarutieltä kerhotilan.[7]

Vuonna 2018 Itä-Laajakalliossa, vanhan Gillobackan kartanon mailla aloitti toimintansa yksityinen Touhula-liikuntapäiväkoti. Touhula Laajakalliossa on mahdollisuus myös esiopetukseen.

Alueen asioita ajaa Jolkbyn, Heikkilän ja Laajakallion asukasyhdistys JoHeLa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vielä ehdit vaikuttaa Tolsan asemanseudun, Laajakallion keskustan ja radanvarren kaavaluonnokseen, Verkkonummi.fi 25.08.2010, Internet Archive 28.4.2016.
  2. Laajakallio (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos.
  3. Laajakallion koulu, Kirkkonummen kunnan sivusto (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. https://www.am-hiussalonki.fi/
  5. Uusi K-Market Tolsa avasi ovensa torstaina kirkkonummensanomat.fi. Viitattu 27.11.2017.
  6. Tolsaan tulee uusi Siwa-myymälä viisykkonen.fi. 26.3.2015. Viisykkönen. Viitattu 29.3.2015.
  7. Laajakallion kerhotilat (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.