L/A Falco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
L/A Falco
L/A Falco
L/A Falco
Tyyppi lautta
Nykyinen reitti Korppoo-Houtskaro
Lippuvaltio  Suomi
Omistaja Finferries
Rakennustelakka Uudenkaupungin telakka
Tekniset tiedot
Pituus 53,8 m
Leveys 12,3 m
Syväys 4,2 m
Uppouma 950 t
Autokapasiteetti henkilöautoja 54
Sisaralukset L/A Sterna

L/A Falco on entinen Korppoon ja Houtskarin välillä pysyvästi liikennöinyt lautta. Alkukesästä 2017 Falco korvattiin hybridilautta Elektralla, ja Falco siirtyi varalautaksi vanhan L/A Odilin tilalle. Odilin tulevaisuudesta ei vielä ole tehty päätöstä.[1] Falcon on valmistanut Uudenkaupungin telakka, ja alus otettiin liikenteeseen vuonna 1993. Liikenteestä vastaa Suomen Lauttaliikenne Oy, eli Finferries. Vuoden 2009 loppuun asti se oli osa Destiaa.

Osana Rolls-Roycen ja Finferriesin SVAN (Safer Vessel with Autonomous Navigation) -yhteistyöprojektia Falco on varustettu Rolls-Roycen Ship Intelligence -teknologialla, joka sisältää ympäristöä havainnoivia antureita, kameroita ja tutkia. Joulukuussa 2018 L/A Falcosta tuli tiettävästi maailman ensimmäinen maantielautta, joka on kulkenut reittinsä täysin ilman ihmisen ohjausta. L/A Falcoa on myös mahdollista ajaa etäohjauksella Turussa sijaitsevasta ohjauskeskuksesta käsin.[2]Falco on nykyään Lautta-alus sterna Lautan Sisar-alus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta L/A Falco.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.