Lättäjalka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lättäjalka tarkoittaa jalkaa, jonka jalkapohjan kaari on matala tai sitä ei ole lainkaan.

Yleensä ihmisillä jalkapöydän kaari on korkea siten, että kantapää, varpaat ja päkiä sekä jalkapohjan ulkoreuna osuvat kävellessä maahan, mutta päkiän ja kantapään välinen kaari on ylempänä. Lättäjalkaisen jalkapohja koskettaa kokonaan maata. Lättäjalkaa pidetään nykyään jalan muodon normaalivarianttina eikä sairautena.

Lapsilla on useimmiten lättäjalat 3–5-vuotiaiksi, aikuisista eurooppalaisista noin 10-15 % on lättäjalkaisia, mutta esimerkiksi monissa Aasian maissa enemmistöllä ihmisistä on lättäjalat varsinkin kulttuureissa, joissa kenkiä ei juurikaan käytetä.

Lättäjalan uskottiin helposti kipeytyvän pitkillä kävelyillä, minkä vuoksi lättäjalkaiset olivat ennen vapautettuja asepalveluksesta. Nykyisin lättäjalka ei vaikuta kuntoisuusluokitukseen, ellei jaloissa ole toiminnallista ongelmaa. Sotilas- ja urheilulääkärit ovat todenneet, että lättäjalka kestää rasitusta yleensä paremmin kuin korkeakaarinen. Tukipohjallisten käyttö on tarpeetonta, ellei jalan toiminnassa ja liikkuvuudessa ole häiriöitä. Monet huippu-urheilijat, kuten Paavo Nurmi tai nykyiset uimarit, ovat olleet lättäjalkaisia, samoin monet balettitanssijat.