Lääkemääräys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kieltolain aikainen resepti Yhdysvalloista, jolla voitiin määrätä alkoholia, tyypillisesti viskiä, lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Lääkemääräys eli resepti on lääkärin (tai eläinlääkärin tai hammaslääkärin) määräys potilaan hoidosta lääkkeillä. Reseptissä mainitaan lääkkeen nimi, lääkemuoto, vahvuus, indikaatio (käyttöaihe), hoidon kesto sekä potilaan nimi. Yleensä lääkäri kirjoittaa reseptiin potilaalle ohjeet, jotka tulostetaan apteekissa lääkepakkaukseen liimattavalle paperille. Itsehoitolääke on lääke, jota saa apteekista ilman lääkemääräystä.

Joitain lääkkeitä saa vain lääkemääräyksen esittämällä (katso Lääkevalmisteiden sääntely). Lääkkeen reseptille laittamiseen on vahvat perusteet. Esimerkiksi antibioottien teho laskisi, jos niitä käytettäisiin liikaa. Monien lääkkeiden kohdalla taas väärinkäytön mahdollisuus ja/tai sen vaarallisuus ovat perusteena lääkkeen määrittelemiseksi reseptilääkkeeksi. Voidaan myös katsoa, että joidenkin lääkkeiden käyttöä tulisi kontrolloida, jolloin reseptille laittamisella saadaan lääkärin seuranta lääkkeen määräämiselle ja käytölle.

Reseptin määräämismahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisesti lääkkeitä on määrätty lomakkeella, joko käsin tai kirjoituskoneella täytetyllä – nykyisin lääkäri usein täyttää lomakepohjan tietokoneella ja tulostaa paperille. Suomessa reseptin voi kuitenkin kirjoittaa mille paperille tahansa, eli reseptilomakkeen käyttö ei ole välttämätöntä. Lääkäri vahvistaa lääkemääräyksen allekirjoituksellaan. Huumausaineiksi luokiteltava lääke määrätään Suomessa erityisellä huumausainelääkemääräyslomakkeella, joka on Suomen Pankin setelipainon painama.

Lääkäri voi määrätä reseptin myös soittamalla apteekkiin. Puhelinreseptien määräämisessä on rajoituksia. Suomessa niin sanottuja PKV-A-lääkkeitä ja huumausaineita ei voi määrätä puhelimitse lainkaan ja muista PKV-lääkkeistä (’pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttava lääke’) voi puhelimitse määrätä vain pienimmän pakkauskoon.

Lääkemääräykset voidaan toimittaa apteekkiin myös sähköisesti, mikä säästää vaivalta ja ehkäisee mahdollisia väärinkäytöksiä. Suomessa sähköinen lääkemääräys on vallitseva tapa määrätä lääkkeitä: lääkäri kirjoittaa reseptin tietokoneella ja lähettää sen salatulla yhteydellä tietokantaan, josta se voidaan hakea missä tahansa apteekissa. Potilas ei saa paperista reseptiä (halutessaan hän saa vastaavat tiedot sisältävän potilasohjeen) mukaansa, mutta hän voi hakea lääkkeensä mistä vain apteekista esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Myös Ruotsissa sähköinen resepti on yleisessä käytössä[1]

Alkoholia saa suomalaisista apteekeista toimittaa vain lääkärille, hammaslääkärille ja eläinlääkärille omassa työssä tarvittavaan tarkoitukseen (esimerkiksi välineiden puhdistus) ja reseptissä on merkintä ”Pro auctore” (’tekijää varten’).

Lääkemääräyksen tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkemääräys eli resepti voidaan jakaa osiin seuraavasti: invocatio, prescriptio, subscriptio, signatura ja inscriptio. Esimerkiksi Yhdysvalloissa resepti jaetaan osiin superscriptio, inscriptio, subscriptio, signatura.[2]

Invocatio tarkoittaa jumalolentojen avuksi kutsumista. Antiikin roomalaiset lääkärit aloittivat lääkemääräyksensä jumala Juppiterin merkillä (♃). Myöhemmin kristityt lääkärit korvasivat tämän ristimerkillä. Nykyisin resepti aloitetaan recipe-kehotuksella (latinaa, ’ota’), joka voidaan lyhentää esimerkiksi Rec. tai symbolilla .[3] Yhdysvalloissa resepti alkaa superscriptiolla, johon kuuluu tämän aloitusmerkin lisäksi potilaan tiedot.

Prescriptio eli ordinatio[4] (yhdysvaltalaisessa käytännössä inscriptio) on reseptin se osa, johon on merkitty lääkkeen nimi ja vahvuus tai lääkevalmisteeseen käytettävät aineet ja niiden määrät.

Subscriptiossa ilmoitetaan toimitettava määrä sekä miten ko. valmiste tulee apteekissa mahdollisesti valmistaa. Signatura sisältää ohjeet lääkkeen käyttäjälle.[2] Suomessa reseptin lopussa inscriptio-osa sisältää ajan ja paikan sekä lääkkeen määrääjän tiedot.[5]

Esimerkki:

Esimerkkiresepti

Lyhenne Rp. (recipe) aloittaa reseptin. Praescriptiossa neuvotaan ottamaan salisyylihappoa (acidi salicylici) 5,0 grammaa ja vaseliinia niin, että aineita on yhteensä 100,0 grammaa. Subscriptiossa neuvotaan sekoittamaan (M. eli misce). Signatura alkaa kehotuksella S. (signa), jota seuraa käyttöohje: na paty on slovakkia ja tarkoittaa ’jalalle’. Alla lääkärin tiedot.

Ex tempore -resepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ex tempore -resepti on apteekissa valmistettavan lääkkeen resepti, johon lääkäri on kirjoittanut reseptin prescriptioon valmistettavat ainesosat ja määrät ja subscriptioon valmistustavan. [6] Esimerkki:[7]

''Viisaanmiehen haavasalva''
Invocatio..............Rec.
Prescriptio............ZnO                  5,0
            Bism.subnitr.             3,0
            Acid.bor.               3,0
            Diacetylaminoazotoluol.        1,5
            Vaslin.alb.          ad  100,0
Subscriptio............M.f.ungt.D.S.
Signatura..............Tarvittaessa, kahdesti päivässä, ohuelti haavaan.
Inscriptio.............Helsinki 11.2.2006 Paavo Potilas SV 123456 Liisa Lääkäri 1.3.2000

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Järvelin, Esko: Summarohdoista erikoisvalmisteisiin. Kirjapaino oy maakunta, 1984. ISBN 951-99543-8-4.
 • Eeva, Manu; Paasikoski, Sami ja Rauha, Jussi-Pekka: Farmaseuttista latinaa. Yliopiston farmasiakunta ry, Helsinki, 2002. ISBN 951-96603-6-4.
 • Vartiainen, Armas: Reseptioppi. Kolmas, uudistettu painos. WSOY, 1973. ISBN 951-0-06042-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rindforth Gillgren, Margareta (toim.): Om E-recept 21.12.2010. Tukholman läänin maakäräjäkunta. Viitattu 7.5.2011. (ruotsiksi)
 2. a b Davis, T.: Prescription Writing and the PDR 30.8.2005. Louisiana State University Health Sciences Center. Viitattu 7.5.2011. (englanniksi)
 3. Vartiainen 1973, s. 17
 4. Vartiainen 1973, s. 20
 5. Vartiainen 1973, s. 22
 6. Eeva ym. 2002, s.10-11
 7. Järvelin 1984, s.94

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]