Kyyhkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kyyhkylä on kuntoutus- ja hyvinvointikeskus, joka sijaitsee Etelä-Savossa, 7 km Mikkelin keskustasta. Kyyhkylä tarjoaa kuntoutus- ja hyvinvointipalveluiden lisäksi myös matkailu-, kokous- ja juhlapalveluita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkylän kartano syntyi 1630-luvulla kahdesta lähekkäin sijainneesta talosta, joiden kummankin isännät olivat varsin vauraita. Talot olivat hankkineet omaisuutensa toimittamalla hevosia Ruotsi-Suomen armeijalle ainakin 1570-luvulta. Kyyhkylän kartanon päärakennus on rakennettu 1856, ja sen peruskorjaus valmistui vuonna 2005. Kartanolla on ollut useita omistajia ja erilaisia käyttötarkoituksia. Vapaussodan Invalidien liitto osti kartanon vuonna 1927 ja perusti tällöin sinne invalidikodin. Vapaussodan Invalidien liitto luovutti kartanon vuonna 1970 Sotainvalidien Veljesliitolle. Luovutuksen jälkeen kartano toimi Kyyhkylän invalidi- ja sairaskotina. Kyyhkylän kuntoutussairaalaa alettiin rakentaa vuonna 1973, jolloin kartano yhdistyi osaksi kuntoutussairaalaan. Vuoteen 1988 asti vanha päärakennus sivurakennuksineen ja Kyyhkylän kuntoutussairaala olivat kaksi erillistä laitosta, mutta sittemmin ne ovat toimineet yhdessä.

Myrskytuhoja ja tulipaloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisestä invalidikodin pihapiiristä ei ole jäljellä kuin päärakennus ja johtajan asuntona aikoinaan toiminut omakotitalo − muut rakennukset tuhoutuivat suuressa tulipalossa 9. heinäkuuta 1935. Palo oli saanut alkunsa asuntorakennuksesta, jossa oli kaiketi pudonnut hiili lattialle tai veto oli lennättänyt kipinän lattialle. Kukaan ei kuitenkaan ehtinyt sitä nähdä ennen kuin tuli ja savu olivat ehtineet jo ulko-ovelle saakka: kaikki työkuntoinen väki oli ulkona heinätöissä. Tuli levisi kuivassa heinäntekosäässä nopeasti muihin rakennuksiin, ja sen pauhu sulki ajotien maantieltä kartanon pihaan, mikä hidasti sammutustöiden aloitusta. Tulipalo tuhosi neljän invalidiperheen, Vilénin, Toikan, Valkaman ja Haaviston, sekä kahden karjanhoitajan kodit ja irtaimiston. Yhteensä 14 lasta jäi kodittomaksi.

Vuoden 1935 tulipalossa säästynyt päärakennus oli vähällä palaa kymmenen vuotta myöhemmin, kun helmikuun 1945 kovien pakkasten aikaan piti putkia sulattaa sähkövastusten avulla. Sammutustyöt kestivät seuraavaan päivään, ja syntyneet vahingot olivat mittavat.

Mikkelin seudulla riehui 21. tammikuuta 1957 pyörremyrsky. Kyyhkylän kartanon päärakennuksen aamiainen keskeytyi kovaan rysäykseen ja sitä seuranneeseen lauta- ja pellinpalasateeseen. 24 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli repi irti koko länsipuolen katon ja osan parruistakin.

Kartanohotelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkylän Kartano sijaitsee aivan Kyyhkylän Kuntoutuskeskuksen läheisyydessä. Kartano toimii hotellina ja majoitustilana kursseilla sekä kokous- ja juhlatilana. Kartano on peruskorjattu vuonna 2006. Kartano toimii myös tilausravintolana vuoden ympäri. Majoitustilana toimii Kartanon yläkerta, jossa on yhteensä 14 huonetta. Kartanossa on myös erilaisia kokoustiloja.

Kesällä vuonna 2011 vanhan kartanon pihapiiriin valmistui uusi majoitusrakennus. Rakennus toimii hotelli- ja kokouspaikkana.

Kyyhkylän kuntoutuskeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkylä on keskittynyt työikäisten hyvinvointipalveluihin ja ortopedisten, neurologisten, ikääntyvien sekä muistisairaiden kuntoutukseen. Kyyhkylässä on myös pitkät perinteet sotainvalidien ja veteraanien kuntoutuksessa.

Kelan kurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkylä tarjoaa myös kurssimuotoista kuntoutusta. Kurssimuotoisessa kuntoutuksessa kerätään samantyyppisten terveysongelmien kanssa elävät ihmiset yhdelle kurssille. Kurrsit tarjoavat ammattilaisten ohjauksen lisäksi myös vertaistukea.

Työhyvinvointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkylässä on tarjolla myös erilaisia työhyvinvointiin liittyviä palveluita. Kyyhkylässä on mahdollista teettää kuntokartoituksia ja kuntotarveselvityksiä sekä järjestää työhyvinvointipäiviä tai pitempiä kuntoutusjaksoja.

Hoitopalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhykylässä on mahdollisuus laitoshoitoon, jossa tuoetaan asukkaiden toimintakyvyn säilymistä samalla huomioiden heidän henkilökohtaiset tarpeensa.

Hyvinvointi- ja virkistyspalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyhkylässä on tarjolla myös hyvinvointipalveluita, kuten hierontaa, fysioterapiaa ja jalkaterapiaa. Kyyhkylässä on myös allasosasto, kuntosali ja liikuntasali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyyhkylän kotisivut [1]
  • Hannele Wirilander: Kyyhkylä kautta aikojen. 1. painos. Mikkeli: Kyyhkylän Tuki- ja Perinneyhdistys r.y., 1997. ISBN 952-90-8617-2. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]