Kwan-li-so No.22 Haengyong

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kwan-li-so No. 22 eli Leiri 22 on vankilana toimiva 225 km² laajuinen suljettu leirimäinen alue Pohjois-Koreassa. Se on suunnattu poliittisille vangeille ja heidän sukulaisilleen. Leiri 22 on Pohjois-Korean suurin keskitysleiri, ja siellä uskotaan olevan noin 50 000 vankia. Leiri on mahdollisesti suljettu vuoden 2012 aikana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leirillä vuosina 1987–1994 toimineen vartijan mukaan vankila perustettiin vuonna 1959. Monet vankilan 50 000 vangista ovat joutuneet vankilaan heidän sukulaistensa Korean työväenpuoluetta tai sen pääsihteeriä Kim Jong-iliä koskevien kriittisten mielipiteiden takia.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leiri 22 sijaitsee Pohjois-Korean koillisosassa, 20 kilometriä Hoeryŏngin kaupungista. Pohjois-Korean hallitus kieltää vankilan olemassaolon, ja vankilaa ei löydy valtion kartoista. Vankilaa ympäröivät kylät Wŏn-dong, Ssŏgŭndari, Kulsal-li, Haengyŏng-ni, Naksaeng-ni ja Chungch’u-dong.

Ihmiskokeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leiristä on tehty useita raportteja koskien siellä tapahtuneita ihmisoikeusrikkomuksia. Raporttien mukaan vankilassa on muun muassa lasinen kaasukammio, jossa tutkitaan myrkyllisten kemikaalien vaikutusta ihmisiin ihmiskokein.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Camp 22

Koordinaatit: 42°32′17″N, 129°56′08″E