Kuvakumpu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuvakumpu on muinaisten intiaanien tekemä, monesti eläintä ylhäältä katsoen muistuttava kumpu Pohjois-Amerikassa. Kuvakumpu saattoi myös esittää uskonnollista tunnusta tai ihmistä. Kuvakumpuja käytettiin toisinaan hautakumpuina. Tunnetuin kuvakumpu lienee käärmeenmuotoinen Serpent Mound Adams Countyssä Ohiossa. Kuuluisa on myös kotkanmuotoinen, pienistä kivistä koottu "Rock Ragle", "Kivikotka". Kuvakummut tuovat mieleen Perun Nazcan viivat.kenen mukaan? Ihmiset ovat aikojen saatossa tuhonneet useita kuvakumpuja muun muassa kaivuutöiden yhteydessä.

Ohion käärmekummun kartta.

Kuvakumpujen keskus on eteläisessä Wisconsinissa Michiganjärven länsipuolella ja alue ulottuu kaakkoiseen Minnesotaan, koilliseen Iowaan ja pohjoiseen Illinoisiin sekä Ohioon. Kuvakummut ovat karhun, peuran, pantterin, suden, ketun, biisonin, kilpikonnan, kotkan, hanhen, pääskyn ja joskus ihmisen muotoisia. Useimmat eläimen kuvat ovat sivukuvia mutta jotkut ylhäältä päin kuvattuja. Kuvakumpujen koko vaihtelee suuresti.

Monet kuvakummut ovat ryhmissä, joissa on myös kartiomaisia ja pitkulaisia kumpuja. Kuvakummuissa olevat haudat ovat joko yksittäishautoja tai joukkohautoja, joissa on noin 30 luurangon niputettuja luita tai poltettujen luurankojen jäänteitä.lähde? Monesti haudat ovat kuvakummun pään sisällä tai sydämen seuduilla. Mendotan lintukummun siipien kärkiväli on 190 metriä ja pituus 40 metriä.lähde? Alueella on 50 kumpua kolmessa ryhmässä. Yhdessä ryhmässä on kartiomaisia ja pitkulaisia kumpuja. Wabashassa ja La Crescentissä on runsaasti kuvakumpuja. Pine Creekissä on 22 kumpua, joista neljä on linnun muotoisia. Jotkut uskovat, että käärmekumpu olisi muinaisten avaruusolioitten tekemä.kenen mukaan?

Kuvakumpuja rakennettiin vuoden 500–700 jälkeen vuoteen 1400.lähde? Suurin piirtein näihin aikoihin suuria temppelikumpuja rakentanut Mississippin kulttuuri vallitsi. Wisconsinissa on 800 kumpuryhmää, alkujaan noin 20 000 kumpua, nykyään 4 000.lähde? Eräällä alueella Iowassa on 196 kumpua, joista 26 on karhun tai linnun muotoisia.lähde? Tämä alue on Effigy Mounds National Monument lähellä Marquettea Iowassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuvakumpu.