Kuudes klaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuudennen klaanin perustaja Asha Haji Elmi.

Kuudes klaani on somalinaisten kansanliike jonka perusti Asha Haji Elmi.[1] Kansanliikkeen nimi viittaa siihen, että Somalian hallintomalli on perinteisesti perustunut viiden suurimman klaanin yhteistyöhön. Kuudes klaani on somalialainen naisten liike joka yhdistää naiset yli klaanirajojen. Erityisen tärkeä on ollut naisten osuus yritettäessä yhdistää sodan repimää Somaliaa ja diasporassa eläviä somalialaisia perheitä. Kuudes klaani pohjaa Asha Haji Elmin perustamaan somalinaisten ja lasten pelastusliikkeeseen Save Somali Women and Children (SSWC), joka kasvoi klaanien välisten perheitten naistenliikkeestä.[2]

»Olin kahtia jakaantunut. Syntymäklaanini hylkäsi minut, koska mieheni oli vihollisen klaanista. Mieheni klaani piti minua vakoojana ja muukalaisena kodissani. Mihin kuulunkaan? Identiteetti, jota kukaan ei pystynyt minulta riistämään, oli naiseus, josta tuli minun klaanini.»
(Asha Haji Elmi.[2])

Asha johti naisten ryhmää Somalian rauhanneuvotteluissa 2002 Eldoretissa, Keniassa. Siellä Kuudes klaani tunnustettiin virallisesti ja naisten edustaja hyväksyttiin mukaan rauhanneuvotteluihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Somali women hope to affect Khartoum peace talks ReliefWeb. 16.10.2006. Viitattu 17.1.2020. (englanniksi)
  2. a b "My only clan is womanhood": Building Women's Peace Identities Arkistoitu 20.7.2011. Viitattu 17.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]