Kurt Wallander

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kurt Wallanderin kotikatu Mariagatan Ystadissa.

Kurt Wallander on ruotsalaisen kirjailijan Henning Mankellin luoma hahmo, joka esiintyy sekä kirjoissa että elokuvissa. Ensimmäinen Wallander-romaani ilmestyi vuonna 1991. Wallander-kirjojen ja -elokuvien tapahtumapaikoista Ystadissa on tullut turistinähtävyyksiä. Kurtin tytär Linda Wallander on myös poliisi.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurt Wallanderista kertovia kirjoja on kymmenen. Eri kielelle käännetyt Wallander-kirjat ovat suosittuja eri ikäisten ja molempia sukupuolia edustavien ihmisten joukossa ympäri maailman. Varsinkin myöhemmät romaanit kohosivat heti myyntilistojen kärkeen, monet niistä olivat välillä Suomessakin loppuunmyytyjä ja niitä sai jonottaa kirjastoissa.

Kurt Wallander on syntynyt 30. tammikuuta 1947.[1] Hän on kirjasarjan alussa keski-ikäinen rikoskomisario, joka on hiljattain eronnut vaimostaan, vieraantunut tyttärestään, laiminlyö terveyttään, kinaa isänsä kanssa ja epätoivoisesti etsii uutta naisystävää. Hänellä on ongelmia perheensä, työtovereiden ja itsensä kanssa. Oopperasta pitävä Wallander työskentelee Ystadin pikkukaupungissa. Hän asui pitkään kaupungin keskustassa osoitteessa Mariagatan 10.

Henning Mankellin oli tarkoitus lopettaa Kurt Wallander -kirjat vuonna 1999 ilmestyneeseen novellikokoelmaan Pyramidi, mutta vuonna 2009 hän pyörsi päätöksensä ja kirjoitti vielä teoksen Rauhaton mies. Kirjassa Ennen routaa pääosassa on Kurt Wallanderin tytär Linda Wallander. Vuonna 2013 julkaistiin ruotsiksi ja suomeksi pienoisromaani Haudattu, joka oli aiemmin julkaistu vain hollanniksi.

Kurt Wallander esiintyy myös kirjailija Jan Guilloun kirjassa En medborgare höjd över varje misstanke.

Elokuva- ja tv-versioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallander-kirjoista on tehty elokuvia ja tv-sarjoja. Kahdeksan ensimmäistä romaania on filmattu Ruotsissa vuosina 1995–2006. Niiden pääosan esittäjänä on Rolf Lassgård, joka esittää Wallanderia myös 2007 tehdyssä elokuvassa Pyramidi. Elokuvia on esitetty Suomen televisiossa, viimeksi MTV3 -kanavalla vuonna 2013.

Linda Wallander -kirjaan perustuva elokuva Ennen routaa sai ensi-iltansa Suomessa 2005. Se on ensimmäinen osa 32-osaisesta Wallander-sarjasta, jossa Wallanderia esittää Krister Henriksson ja jonka elokuvat perustuvat Mankellin suunnittelemiin juoniin. Elokuvassa Kosto Wallander muuttaa omakotitaloon meren rannalle.

Wallander-kirjojen pohjalta on tehty yhdeksän englanninkielistä tv-elokuvaa, joissa Wallanderia esittää Kenneth Branagh. Branagh pyysi itse päästä Wallanderin rooliin, koska pitää Wallander-kirjoista.

Guillou ja Mankell käsikirjoittivat yhdessä tv-sarjan Talisman, jossa Wallanderkin on mukana. Häntä näyttelee Lennart Jähkel.

Kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kasvoton kuolema, s. 291

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]