Kuraattori

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuraattori tarkoittaa osakunnan luottamushenkilöä tai taidenäyttelyn järjestäjää. Kuraattorin työ on kuratointia.

Osakuntien kuraattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakuntien kuraattorit (latinan sanasta curare: huolehtia, hoitaa, vaalia) ovat osakunnan toimintaan hyvin perehtyneitä, yleensä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita jäseniä. Kuraattorin tehtävänä on johtaa osakunnan toimintaa inspehtorin keskittyessä yhteyksiin yliopiston ja osakunnan välillä.

Näyttelykuraattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielinen sana curator tarkoittaa muun muassa museon intendenttiä. Kuraattori-sana alkoi Suomessa 1980-luvulta alkaen tarkoittaa myös näyttelyn ja erityisesti taidenäyttelyn järjestäjää. Kuraattori voi organisoida esimerkiksi taidemuseossa tai taidegalleriassa esitettäviä taidenäyttelyitä. [1] Kuraattoria kutsuttiin aikaisemmin Suomessa näyttelykomissaariksi, mutta nykyisin kuraattori-sana on korvannut sen. Näyttelykuraattorit toimivat usein varsinkin kansainvälisten taidenäyttelyiden järjestäjinä. Varsinkin tällaista työtä sanotaan kuratoinniksi.

Kuraattori saattaa valita näyttelyn taiteilijat, järjestää sen rahoitusta, markkinointia ja tiedotusta sekä hoitaa näyttelyn järjestämiseen liittyviä käytännön asioita. Kuraattori toimii usein yhteyshenkilönä esimerkiksi taidemuseon tai taidegallerian, sponsoreiden ja taiteilijoiden välillä. Kuraattori laatii usein taidenäyttelyn konseptin, jossa määritellään sen idea, tarkoitus ja tavoitteet. Kuraattori on tässä mielessä paljolti sama kuin tuottaja.

Vuonna 2007 perustettu Suomen Kuraattorien Yhdistys SKY ry toimii Suomessa taiteen ja kulttuurin kentällä sekä instituutioissa että itsenäisesti työskentelevien kuraattorien ja alan muiden toimijoiden aatteellisena etujärjestönä. Se pyrkii vakiinnuttamaan kuraattorien ammattinimikkeen, tekemään kuraattorien työtä ja työnkuvaa tunnetuksi sekä parantamaan heidän työmahdollisuuksiaan. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ville Pajarinen, Kuraattorit suomalaisessa taidepuheessa. Sisällönanalyysi vuosien 1990 ja 2000 Taide-lehdistä. Kirjassa Pekka Vartiainen (toim.), Kulttuurin kentällä, Sarja D, Opinnäytetyöt 3, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2006
  2. Suomen Kuraattorien Yhdistys. Viitattu 9.12.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]