Kunnallispiiri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liettuan kymmenen lääniä kuusinekymmenine kunnallispiirineen

Kunnallispiiri on Liettuan paikallishallintoon ja 2006 jälkeen myös Venäjän federaation paikallishallintoon liittyvä käsite.

Liettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maassa on 60 kunnallispiiriä, joilla on yhteinen vaaleilla valittu kunnanvaltuusto. Kunnallispiirien muodostamat useiden hajallaan olevien kaupunkien ja muiden paikallishallinnon alueiden ovat suurehkoja, joka käsittäviä yksiköitä, jotka kykenevät järjestämään omassa keskuudessaan paikallishallinnon palvelut.lähde?

Kunnallispiirit sijaitsevat läänijaon mukaisissa lääneissä, joita Liettuassa on 10. Läänit Liettuassa ovat valtionhallinnon aluehallintoa, jota johtaa valtion nimittämän virkamies.lähde?

Erona Suomeen on sen, että Suomessa ei useiden kuntien lähinnä Euroopan unioni kehitysprojekteja varten muodostamat seutukunnat vastaa samaa, vaan Suomessa on täysi kuntaitsehallinto, jossa kunnat vapaaehtoisesti kuntayhtymissä tuottavat kalleimmat ja keskitetyimmät kunnallishallinnon palvelukset, kuten ammattikorkeakoulut ja keskussairaalat.lähde?


Venäjän federaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnallispiiri, venäjäksi munitsipialnyj raion - муниципальный район, on vuoden 2003 lailla vuodesta 2006 perustettu entisiä neuvostoliittolaisia maalaismaisia kuntia yhdistävä pieni paikallishallinnon yksikkö, jota vastaa kaupunkimaisissa paikoissa kaupunkipiiri, venäjäksi gorodskoi okrug - городской округ, jonka tarkoituksena on ollut yhdistää hallinnollisesti liian pieniksi katsottuja paikallishallinnon yksiköitä aikaisempaa suuremmiksi kuntayksiköiksi.

Venäjän federaation kunnallispiirien määrä
Vuosi Asukasluku
2011 1 824 1. tammikuuta [1]
2010 1 829 1. tammikuuta [2]
2005 1 817 15. lokakuuta [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]