Kuninkaanportti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuninkaanportti

Kuninkaanportti on Suomenlinnan eteläisimmällä saarella Kustaanmiekan salmen edustalla sijaitseva porttirakennus. Se on merilinnoituksen alkuperäinen pääsisäänkäynti ja sitä pidetään yleisesti yhtenä Suomenlinnan tunnusmerkeistä.

Portti rakennettiin vuosina 1753–1754 paikkaan, johon Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik oli kiinnittänyt laivansa tullessaan tarkkailemaan linnoituksen rakennustöitä vuonna 1752. Tästä tuli nimi Kuninkaanportti.

Porttirakennus on kaksikerroksinen ja sisäänpäin kaareva. Keskellä oleva varsinainen porttikäytävä on reunustettu marmorikivin. 1770-luvulla porttia muutettiin, siihen rakennettiin laskusilta sisä- ja ulkopuolelle. Portin eteen rakennettiin laituri ja porttia kohden nouseva leveä portaikko Tukholman läheltä tuodusta hiekkakivestä. Viaporin pommitus Krimin sodan aikana vuonna 1855 tuhosi alkuperäisen laiturin ja osan portaita. Suomen itsenäisyyden aikana Kuninkaanporttia on restauroitu neljästi.[1]

Portti on tyypillinen linnoitusportti tykinaukkoineen ja sen edessä on syvä kuilu molemmille sivuille linnoitukseen kiipeämisen vaikeuttamiseksi. Portaikon kerrotaan alun perin ulottuneen vesirajaan asti, mutta Kustaanmiekan salmen syventämistöiden yhteydessä alin osa luhistui ja poistettiin.lähde?

Kuninkaanportin kuva oli vuosina 1986–2001 tuhannen markan setelissä.

Kuninkaanportin kivitaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivitaulut portin oikealla puolella. Alemmassa taulussa kuuluisa ”Jälkimaailma”-lause.

Koristeina portin viereisillä seinillä on neljä kivitaulua, joihin on hakattu seuraavat Augustin Ehrensvärdin ruotsiksi kirjoittamat viestit:

  • Här har Konung Fredrik låtit lägga den första sten år 1748
Tähän laski kuningas Fredrik ensimmäisen kiven vuonna 1748
  • Och Konung Gustaf har lagt den sidste sten år.
Ja tähän laski kuningas Kustaa viimeisen kiven vuonna...
(Tässä on vuosiluvun kohdalla tyhjää, koska Kustaa III ei vastoin suunnitelmia saapunutkaan paikalle muuraamaan viimeistä kiveä.)
  • Sveaborg, som rörer hafvet på den ena sidan och stranden på den andra, gier Den kloke Herraväldet öfver både haf och land.
Viapori, joka koskettaa toisella puolella merta ja toisella puolella rannikkoa, suo viisaalle herruuden sekä merellä että maalla.
  • Ifrån Ödemarker äro desſe Vargskiärsholmar ombytte till ett Sueaborg. Eftervard stå här på egen botn och lita icke på främmande hielp.
Erämaista on nämä Susisaaret muutettu Viaporiksi. Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.

Kuuluisin näistä on viimeinen lause, johon Suomessa on eri yhteyksissä usein viitattu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]