Silvia (Ruotsin kuningatar)

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kuningatar Silvia)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuningatar Silvia

Kuningatar Silvia (s. 23. joulukuuta 1943, syntyjään Silvia Renate Sommerlath) on Ruotsin kuningatar ja Kaarle XVI Kustaan puoliso.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silvia syntyi Heidelbergissa Saksassa toisen maailmansodan aikana saksalaisen isän Walter Sommerlathin ja brasilialaisen äidin Alice Soares de Toledon neljäntenä lapsena. Silvian isä oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen jäsen. Sodan jälkeen perhe muutti São Pauloon Brasiliaan, jossa he asuivat 1947–1957. Vuonna 1957 perhe muutti takaisin Saksaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuningasperhe
Greater coat of arms of Sweden.svg

Ennen avioliittoaan Silvia oli töissä Argentiinan suurlähetystön konsulaatissa Münchenissä. Hän on työskennellyt myös lentoemäntänä.

Silvia puhuu kuutta kieltä; ruotsia, saksaa, ranskaa, espanjaa, portugalia ja englantia. Hän osaa myös viittomakieltä.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silvia tapasi Ruotsin kruununprinssi Kaarle XVI Kustaan 1972 kesäolympialaisten aikana. Kun Ruotsin silloinen kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli 15. syyskuuta vuonna 1973, Kaarle XVI Kustaasta tuli neljä päivää myöhemmin maan uusi kuningas. Silvia ja Kaarle Kustaa ilmoittivat 12. maaliskuuta 1976 kihlauksestaan, ja heidät vihittiin avioliittoon 19. kesäkuuta vielä samana vuonna.[1] Vihkiminen toimitettiin Tukholman Suurkirkossa ja sitä todisti 1200 vierasta.[2]

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silvialla ja Kaarle Kustaalla on kolme lasta. Heidän esikoisensa kruununprinsessa Victoria, Länsi-Götanmaan herttuatar, syntyi vuonna 1977. Parin seuraava lapsi prinssi Carl Philip, Värmlandin herttua, syntyi kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 1982 he saivat kolmannen lapsensa, kun prinsessa Madeleine, Hälsinglandin ja Gästriklandin herttuatar, syntyi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]