Kun taivaalta satoi rahaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarinan ensimmäinen sivu Aku Ankka -lehdessä vuonna 2015.

Kun taivaalta satoi rahaa (engl. A Financial Fable) on Carl Barksin käsikirjoittama ja kuvittama Aku Ankka -sarjakuvatarina. Barks sai tarinan valmiiksi vuonna 1950, ja se julkaistiin ensimmäisen kerran Walt Disney’s Comics and Stories -lehden numerossa 126 maaliskuussa 1951.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Aku on Tupun, Hupun ja Lupun kanssa renkinä Roope-sedän maatilalla. Ankanpojat työskentelevät ahkerasti, mutta mukavuudenhaluinen Aku on kyllästynyt ainaiseen raatamiseen naurettavalla palkalla. Kun hän istahtaa lepäämään, kulkee Hannu Hanhi ohitse. Aku kertoo hänelle työnteon ikävyydestä. Hannu kehuskelee onnellaan ja toteaa että hänen ei ole koskaan tarvinnut tehdä työtä. Aku keksii, että hän voisi lähteä Hannun mukaan ja kokeilla, miten onni tällöin toimii.

Roopella on valtava laari, jossa kaikki muut luulevat olevan viljaa, mutta johon onkin kätkettynä suunnaton määrä rahaa. Hän ui niissä, kun muut tekevät töitä. Yhtäkkiä valtava pyörremyrsky vie Roopen rahat taivaan tuuliin. Tupu, Hupu ja Lupu näkevät tämän ja menevät katsomaan Roopea, joka kuitenkin on selvinnyt ja suhtautuu asiaan rauhallisesti. Hän tietää saavansa lopulta rahat takaisin.

Aku ja Hannu päättävät toivoa, että Hannun hattuun putoaisi rahaa. Toive toteutuukin. Pyörremyrskyn yläilmoihin kuljettamista rahoista putoaa hattuun kaksi miljoonaa dollaria, molemmille siis miljoona. Riemastuneet Aku ja Hannu päättävät lähteä heti matkalle maailman ympäri. Rahaa on satanut muuallekin. Kukaan ei halua enää tehdä työtä. Aku ja Hannu pysähtyvät pieneen kylään aikoen syödä jossakin ravintolassa sekä tankata autonsa, mutta huomaavat, että kaikki liikkeet on suljettu.

Monen päivän epätoivoisen vaelluksen jälkeen Aku palaa Roopen luo. Roope sanoo, että hän voi kyllä palkata Akun uudestaan, mutta kananmunat maksavat miljoona kappaleelta. Pian Roopelle tulee jonottamaan muitakin asiakkaita nälissään, ja koska hänen myyntikojunsa on maan ainoa avoinna oleva elintarvikeliike, hän pystyy monopoliasemansa vuoksi kiskomaan peruselintarvikkeistakin tuhansia tai jopa satojatuhansia dollareita. Niinpä Roope saa kaikki rahansa takaisin. Loppukohtauksessa Roope ui rahoissaan, kuten ennenkin.

Tulkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina on yksi Barksin tunnetuimmista. Tarina on faabeli markkinatalouden toiminnasta. Roope sanoo kiivettyään rahalaariin: ”Ihmiset aina haluavat rahaa... Toisin se on. Minä tiedän, että se on vain paperia ja metallia.” Se on myös ensimmäinen tarina, jossa Roopen rahasäiliö esiintyi jossakin muodossa.

Suomeksi tarina on julkaistu muutaman kerran Aku Ankka -lehdessä sekä lisäksi Aku Ankan parhaat -sarjaan kuuluvassa nimikkoalbumissaan, kirjassa Aku Ankka ja kumppanit: näköispainos 1951-1952, osa 1 sekä albumissa Mahtiankka Roope, joka on julkaistu myös Pohjanmaan murteella nimellä Ison taloon Ankka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Financial Fable Inducks. Viitattu 5.7.2020.