Kun Joulupukki suukon sai

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee joululaulua. Samannimisestä elokuvasta katso Kun joulupukki suukon sai (elokuva).

"Kun Joulupukki suukon sai" (engl. I Saw Mommy Kissing Santa Claus) on joululaulu, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Tommie Connor.

Alunperin kappaleen nauhoitti Jimmy Boyd ja se nousi yhdysvaltalaisen Billboard-listan ensimmäiselle sijalle vuonna 1952 ja Cash Box -listalle seuraavana vuonna. Saks Fifth Avenue tilasi kappaleen edistämään myymälän joulupostikortin myyntiä tuolta vuodelta. Kappale kuvaa tilannetta, jossa lapsi näkee äidin suutelevan joulupukkia (oletettavasti isäänsä joulupukin asussa) mistelinoksan alla.

Roomalaiskatolinen kirkko tuomitsi Boydin levytyksen, koska kappale sivuuttaa sen tosiasian, että varsinkin Yhdysvalloissa on jouluna tapana ripustaa misteli roikkumaan, jonka alla monet pariskunnat suutelevat. Boyd, joka oli tuolloin 13-vuotias, valokuvattiin tapaamassa arkkipiispa ja kertomassa kappaleesta. Tapaamisen jälkeen kielto kumottiin.[1]

Cover-versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleesta ovat oman versionsa tehneet Ronettes, Molly Bee, The Beverley Sisters ja The Jackson 5. Reba McEntire, Amy Winehouse, John Mellencamp, The Cheetah Girls, Jessica Simpson, Teresa Brewer, Rica Fukami, Secret Chiefs 3 ja Dionne Bromfield ovat myös coveroineet sitä. Kip Addotta nauhoitti kappaleen nimellä "I Saw Daddy Kissing Santa Claus".

Maailmanlaajuiset versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • tanskaksi : "Jeg så julemanden kysse mor" (sanoitus: Susanne Palsbo)
  • suomeksi: "Kun joulupukki suukon sai" (sanoitus: Saukki)
  • norjaksi: "Jeg så mamma kysse nissen" (sanoitus: Philip A. Kruse)
  • ruotsiksi: "Jag såg mamma kyssa tomten"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]