Kummikarhut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kummikarhut
Disney’s Adventures of the Gummi Bears
Tunnus
Tunnus
Tyyli Animaatio
Kestoaika 22 minuuttia
Luoja(t) Walt Disney Television
Pääosissa Katie Leigh
Lorenzo Music
Noelle North
June Foray
Paul Winchell
Corey Burton
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat NBC
Yhdysvallat American Broadcasting Company
Suomi Toon Disney
Suomi Kolmoskanava
Esitetty 14. syyskuuta 1985 – 8. joulukuuta 1990
Jaksoja 95 tarinaa
52 jaksoa
Luettelo jaksoista
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Aiheesta muualla
IMDb

Kummikarhut (alkuperäiseltä nimeltä Disney’s Adventures of the Gummi Bears) on Disneyn vuosina 19851991 valmistunut 95-osainen piirrossarja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kummikarhut ovat karhuja, jotka käyttäytyvät samalla tavalla kuin ihmiset. He haluavat elää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa. He asustavat maan alla, koska pelkäävät ihmisten löytävän heidät.

Eräänä päivänä Terho-niminen poika on ystävänsä Voiton johdolla metsässä puunhakkuutöissä. Voitto huomaa hänen kaulassaan Kummikarhu-medaljongin. Terho kertoo hänelle perineensä medaljongin isoisältään, joka oli löytänyt sen lapsena. Voitto väittää, ettei Kummikarhuja ole olemassa, ja että ne ovat vain lapsille kerrottuja tarinoita. Yhtäkkiä metsän pahimmat olennot Hyrmät tulevat häätämään työläisiä pois metsästä, joista kaikki Terhoa lukuun ottamatta pääsevät pois metsästä. Terho lähtee juoksemaan metsän suojaan, kunnes pyörtyy nääntyneenä maahan.

Terhon maatessa maassa saapuvat hänen ympärilleen Kummikarhut, jotka ovat ihmeissään kun näkevät ihmisen tosi läheltä ja huomaavat medaljonginsa. Terhon herätessä Kummikarhut lähtevät juoksemaan pakoon. Hän lähtee seuraamaan yhtä heistä, kunnes huomaa Hyrmien olevan Kummikarhujen perässä, jotka pakenevat tunnelia pitkin Kummikarhujen kotipaikkaan maan alle ja siinä samassa Terhokin päätyy mukaan.

Kotipaikassaan Kummikarhut keskustelevat siitä, kuinka ihmisistä olisi vain harmia. Terhon alkaessa puhua he piiloutuvat, kunnes Mökö-Kummi sitoo hänet ja alkaa pitää puhuttelua. Kummikarhut ihmettelevät erityisesti mistä Terho on saanut medaljongin itselleen ja hän kertoo saaneensa sen isoisältään. Terholle tulee jano ja hän pyytää jotakin juotavaa. Kummikarhut antavat hänelle Kummikarhujen voimanlähdettä kummimarjamehua, jota he ovat valmistaneet monien satojen vuosien ajan.

Pian Terho ja Kummikarhut ystävystyvät keskenään. Kumma-Kummi kertoo Terholle, että hänen pitää luvata, ettei hän saisi kertoa kenellekään Kummikarhujen olemassaolosta.

Terho kuulee, että hänen kotilinnaansa ollaan tuhoamassa ja pyytää Karhuilta apua. Karhut eivät voi auttaa, josta Terho tulee surulliseksi lähtien pois jättäen medaljonginsa. Kunnes yhtäkkiä medaljonki vie Kummikarhuja Kummikarhujen salaiseen loitsukirjaan, jossa on entisen sukupolven testamentti, jossa he pyytävät nykyistä sukupolvea auttamaan ihmisiä kaikessa mikä on hyväksi. Ja niin he aikovat auttaa Terhoa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummikarhut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummikarhut. Takana Mummi, Mökö ja Tommi, edessä Kimi, Sanni ja Kumma.
  • Kumma-Kummi (Zummi Gummi) – violetti; kummikarhuperheen pää. Hän on iäkäs karhu, joka on kummikarhuperheen ”Kummiviisauden vartija” ja myöhemmin Kummikarhumedaljongin kantaja. Hän käyttää medaljonkia lukeakseen taikakirjaansa ja tullakseen velhoksi. Hän on huonomuistinen (hän melkein aina lausuu loitsuja muistilapuista ulkomuistin sijaan) ja kömpelö ja menee usein sanoissaan sekaisin siten, että tulee sananmuunnoksia ja hänen loitsunsa toimivat usein päinvastoin kuin on tarkoitus. Hän myös kärsi korkeuskammosta sarjan alkuvaiheessa.
  • Mummi-Kummi (Grammi Gummi) – oranssi; Toinen vanha karhu, joka on perheen äitihahmo. Hän valmistaa useimmiten Kummikarhujen ruoan ja siivoaa, ja tuntee kuuluisan kummimarjamehun salaisen reseptin. Hän opettaa sen myös Sanni-Kummille. Hän käy voimakasta kilpailua Mökö-Kummin kanssa ja heillä on tapana kinastella siitä, mitä pitäisi tehdä.
  • Sanni-Kummi (Sunni Gummi) – keltainen; Varhaisnuori, joka unelmoi prinsessaksi tulemisesta ja hänen paras ystävänsä on prinsessa Lilli. Sanni on kiinnostunut ihmiskulttuurista ja -muodista muita Kummikarhuja enemmän eikä juuri välitä Kummihistoriasta. Hän on perheen toiseksi nuorin. Myöhemmin sarjassa hän näyttää ihastuneen Gusto-Kummiin ja ystävystyy Buddyn kanssa. Sanni pitää muun muassa laulamisesta.
  • Tommi-Kummi (Tummi Gummi) – sininen; Ylipainoinen, erittäin hyväsydäminen teini-ikäinen Kummi, joka nauttii hyvästä ruoasta ja söisi paljon mieluummin kummimarjoja kuin poimisi niitä. Tommi on vanhin perheen lapsista. Hänen melko rentoutunut ja vastuuton luonteensa saa hänet usein mukaan Kimin juoniin. Tommi on kuitenkin osoittanut poikkeuksellista rohkeutta vaarallisissa tilanteissa. Sarjan aikana hänestä paljastuu kyvykkään merimiehen, puutarhurin, taiteilijan ja kuvanveistäjän merkkejä.
  • Mökö-Kummi (Gruffi Gummi) – ruskea; ajattelee asioita pessimistisesti. Häntä pitää lepytellä ennen kuin hänkin leppyy. Kyvykäs korjailemaan kaikenlaista ja ahkera sekä intomielinen työssään.
  • Kimi-Kummi (Cubbi Gummi) – vaaleanpunainen; perheen nuorin. Hänen suurin haaveensa on tulla Kummiritariksi. Hänen paras ystävänsä on Terho, ja sattumalta hän oli ensimmäinen Kummi, jonka Terho tapasi.

Muita hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Terho (Cavin) – Ritari Reiman työntekijä. Hän tutustuu Kummikarhuihin ja heistä tulee ystäviä. Terhon suurin haave on tulla ritariksi.
  • Voitto (Unwin) – Terhon ystävä
  • Kuningas Jiitu/Justus (King Gregor) – kuningas, joka hallitsee kuningaskuntaansa
  • Ritari Reima (Sir Tuxford) – ritari, joka on myös Terhon työnantaja
  • Hyrmät (Ogres) – Kummimetsässä asuvia peikkoja, jotka toimivat Herttua Lierton alaisina. Hyrmät ovat isoja ja vahvoja mutta erittäin tyhmiä.
  • Prinsessa Calla/Lilli (Princess Calla) – Kuningas Justuksen kaunis tytär, joka tutustuu myös Kummikarhuihin jouduttuaan Herttua Lierton kidnappaamaksi.
  • Herttua Lierto (Duke Sigmund Igthorn) – Kuningas Justuksen päävihollinen

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaa on esitetty 1980- ja 1990-luvulla Kolmoskanavalla. Lisäksi sarjan jaksoja on julkaistu 1990-luvulla VHS-kasetteina suomenkielisellä puheella sekä vuokravideoversiona tekstitettynä.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielinen jälkiäänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain osa hahmoista.

 Bill Scott  Mökö-Kummi (1. tuotantokausi)  
 Corey Burton  Mökö-Kummi (2.–6. tuotantokausi)  
 Paul Winchell  Kumma-Kummi (1.–5. tuotantokausi)  
 Jim Cummings  Kumma-Kummi (6. tuotantokausi)  
 June Foray  Mummi-Kummi  
 Lorenzo Music  Tommi-Kummi  
 Katie Leigh  Sanni-Kummi  
 Noelle North  Kimi-Kummi  
 Christian Jacobs  Terho (1. tuotantokausi)  
 Brett Johnson  Terho (2. tuotantokausi)  
 David Faustino  Terho (3. tuotantokausi)  
 Jason Marsden  Terho (4.–5. tuotantokausi)  
 R. J. Williams  Terho (6. tuotantokausi)  
 Noelle North  Prinsessa Calla/Lilli  
 Michael Rye  Kuningas Jiitu  

Suomenkielinen jälkiäänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain osa hahmoista.

 Henna Haverinen  Sanni-Kummi  
 Veikko Honkanen  Hyrmät, Herttua Lierto  
 Mikko Kivinen  Tommi-Kummi  
 Jarmo Koski  Ritari Reima  
 Ilkka Moisio  Kumma-Kummi  
 Maija-Liisa Peuhu  Mummi-Kummi  
 Esa Saario  Kuningas Jiitu  
 Petteri Summanen  Mökö-Kummi  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummikarhuista on julkaistu myös sarjakuvia sekä satukirjoja.