Kulttuuritoimitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ville Pirisen suunnittelema Kulttuuritoimituksen logo

Kulttuuritoimitus on Tampereella toimiva yhteisö, joka toimittaa kulttuurijournalismiin erikoistunutta verkkojulkaisua Kulttuuritoimitus. Kulttuurijournalistien ja taiteilijoiden lisäksi yhteisössä työskentelee verkko-osaajia sekä talouden ja myynnin ammattilaisia. Sivustolla julkaistaan muun muassa kritiikkejä, haastatteluja ja muita artikkeleja, esseitä ja kolumneja sekä podcasteja kulttuurin eri osa-alueilta.

Kulttuuritoimitus seuraa kulttuurielämää Tampereen ja Pirkanmaan näkökulmasta, mutta sisällöstä suuri osa on valtakunnallista. Vuoden 2023 syksyllä Kulttuuritoimituksen juttuja oli luettu jo yli 4,6 miljoonaa kertaa, heistä suurin osa Helsingistä ja Tampereelta. Alkuvuodesta 2020 sivustolla oli kuukausittain yli 45 000 eri kävijää, syksyllä 2023 yli 60 000. Yhden kuukauden aikana sivustolla on vieraillut enimmillään lähes 90 500 eri lukijaa. Syyskuun 2023 kävijämäärä oli julkaisun historian toiseksi korkein – 72 897 uniikkia lukijaa.lähde?

Kulttuuritoimituksen verkkosivut avattiin 10.5.2019. Tampereen kaupunki palkitsi julkaisun Vuoden 2019 kulttuuritekona 3.3.2020.[1] Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto SKjL ojensi 15.9.2021 tunnustuspalkinnon "korkeatasoisesta, uraauurtavasta työstä" kuvataiteen hyväksi. Kulttuuritoimituksen tavoitteena on ollut laajentaa toimintaansa kulttuuripalveluksi.[2]

Sivuston päätoimittajana toimii Marita Salonen[3]. Kesäkuussa 2022 Kulttuuritoimitus rekisteröi sähköisesti jokaisen tekijänsä ja otti käyttöön hakumenettelyn uusille jäsenille. Rekisteröinnin yhteydessä jäsenet hyväksyvät yhteiset arvot ja toimintatavat. Kaikki kirjoitus- ja kuvaustyö tehdään vapaaehtoistyönä ilman korvausta. Mainosmyynnillä katetaan julkaisutoiminnan kiinteät kulut.

Kulttuuritoimituksen logon on suunnitellut sarjakuvataiteilija Ville Pirinen.

Arvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuritoimituksen yli 100 tekijää on sitoutunut yhteisiin arvoihin:[4]

  • Kulttuuri kuuluu kaikille
  • Moniäänisyys, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo
  • Maksuttomuus lukijoille – nyt ja tulevaisuudessa

Julkaisija ja tukija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilottikauden jälkeen Kulttuuritoimituksen julkaisijana aloitti tekijöiden perustama Kulttuuritoimitus Suomi Oy. Yhtiö on merkitty kaupparekisteriin 2.3.2020. Kulttuuritoimitus Suomi Oy on yleishyödyllinen osakeyhtiö, joka yhtiöjärjestyksensä mukaisesti ei tavoittele voittoa. Yhtiön hallitus arvioi jäsenhakemukset ja hyväksyy tekijäyhteisön uudet jäsenet. Hallituksen puheenjohtajana toimii Kari Pitkänen.

Kulttuuritoimituksen toimintaa tukee Kulttuurin perikunta ry. Yhdistys perustettiin 27.5.2019 ja rekisteröitiin 28.6.2019. Sen ensimmäinen puheenjohtaja oli toimittaja Aila-Liisa Laurila. Vuoden 2020 alusta alkaen yhdistystä on johtanut Hanna-Liisa Onnela.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuritoimituksen ideoivat toimittaja Minna Lymi ja viestintäalan yrittäjä Marita Salonen. Alkuvaiheen kehitystyöhön osallistuivat heidän lisäkseen muun muassa toimittajat Marja Aaltio ja Antti Lähde sekä graafinen suunnittelija Eetu Haverinen.[2]

Mukaan Kulttuuritoimitukseen ilmoittautui heti alkuvaiheessa kymmeniä toimittajia, kuvaajia, taiteilijoita ja muita kulttuurista kiinnostuneita.[2] Ravintola Telakalla Tampereella pidetyssä tiedotustilaisuudessa 25.4.2019 oli läsnä lähes sata ihmistä, toimittajien lisäksi kulttuuritalojen ja -toimijoiden edustajia.[2][5]

Kulttuuritoimituksen ensimmäinen päätoimittaja oli toimittaja Seppo Roth.[6] Hän siirtyi tehtävästä Tampereen Kulttuuripääkaupunkihankkeen viestintäsuunnittelijaksi 29.7.2019.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]