Kultainen salama (nuortensarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kultainen salama
Tyyli lasten- ja nuortensarja
Kestoaika noin 30 minuuttia
Pääosissa Juha Auvinen
Elina Elovirta
Virva Garam
Ville Geitel
Paavo Ritala
Alkuperämaa Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko Yle TV1
Esitetty 6. tammikuuta – 10. helmikuuta 1994
Tuotantokausia 1
Jaksoja 6
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu
Tunnuskappale Kultainen Salama -teema
Tuotanto
Tuottaja(t) Orvo Kontio
Ohjaaja(t) Jarmo Heikkinen
Käsikirjoittaja(t) Taru Mäkinen
Säveltäjä(t) Johnny Lee Michaels, Kari Suosalmi
Leikkaaja(t) Marja-Liisa Pulli
Lavastaja(t) Anja Nilsson
Kuvaaja(t) Timo Miikkulainen
Tuotantoyhtiö(t) Yleisradio
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kultainen salama on suomalainen Yleisradion tuottama kuusiosainen vuonna 1994 valmistunut televisiosarja. Sarja perustuu kirjailija Taru Mäkisen kirjoittamiin Kultainen salama -nuortenkirjoihin. Sarja esitettiin ensi kertaa vuonna 1994 Yle TV1-kanavalla, ja uusintana kesällä 1997.[1] Yle Tallennemyynti on julkaissut sarjan kirjastokäyttöön VHS-kasettina.[2] Sarja kuului myös Yle Areenan valikoimaan vuosina 2019–2022.[3]

Sarjaa myytiin myös ulkomaille: Unkarin televisiossa sarjaa esitettiin nimellä Az Aranyvillám és az ámokfutó, johon oli tehty unkarinkielinen jälkiäänitys.[4][5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Luontoa rakastava Visa on viettämässä syntymäpäiväänsä, ja on kutsunut juhliinsa Elisan, Hakkerin, Rekon ja hänen pikkusiskonsa Terhin. Mukaan juhliin tulee myös Elisan omistama Bella-koira, joka on rodultaan kultainennoutaja. Juhlissa porukka keskustelee, että voisivat perustaa jonkinlaisen kerhon. Ehdotuksia tulee jokaiselta, ja loppujen lopuksi he päättävät perustaa kerhon, joka tutkii asioita, jotka pitää tutkia ja korjata. Terhi ehdottaa kerhon nimeksi Kultainen salama. Bellasta tulee kerhon keulahahmo.

Jaksot 1-2: Miljoonakeikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visa on isänsä kanssa sieniretkellä, kun hän sattuu kuulemaan kahden miehen välisen keskustelun, ja suunnitelman miljoonakeikan teosta. Paikallisessa sanomalehdessä on artikkeli, jossa Syrjän perhe on voittanut lottovoiton. Lottovoittajan perheen tytär Niina on samassa koulussa Rekon, Terhin, Elisan, Visan ja Hakkerin kanssa. Melkein kaikki koulun oppilaat kiusaavat Niinaa, ja syrjivät häntä ulkonäkönsä takia. Terhi ja Elisa ovat ainoat, jotka eivät häntä kiusaa, ja ystävystyvät hänen kanssa.

Liikuntatunnilla Visa huomaa auton, jossa istuvat miljoonakeikkaa suunnittelevat henkilöt. Reko päättää soittaa Niinan kotiin, ja varoittaa kaappauksesta. Seuraavana päivänä Niina haetaan koulusta kotiin taksilla. Koulupäivä päättyy ja toinen miehistä, alkoholisoitunut Petäjän Heikki kaappaa Elisan. Hetken päästä huomaa kaapanneensa väärän tytön. Hakkeri ja Visa menevät ilmoittamaan poliisille kaapparista, mutta poliisivat eivät ota aluksi tosissaan silminnäkijähavaintoa, kunnes poliisiasemalle tuodaan uhkauskirje, jossa vaaditaan Syrjän perheeltä lunnasrahoja. Reko lähtee mopolla perään kaappariautoa. Perässä juoksee Bella, joka löytää Rekon ja auton. Bella lähtee uimaan kohti saarta, ja Reko lähtee perään.

Reko ja Bella kuulevat saarella, että toinen miljoonakeikkaa suunnittelemassa olevista miehistä olisi kiristänyt Petäjän Heikkiä. Kultainen salama alkaa selvittämään, kuka toinen miehistä on. Selviää, että kyseessä on taloudellisiin vaikeuksiin joutunut taimitarhuri Niko Leppäjoki. Elisa murtautuu Leppäjoen taloon, ja paikalle hälytetään poliisit. Talosta löytyy lunnasrahat, jotka Syrjän perhe on ehtinyt maksaa Leppäjoelle.

Jaksot 3–4: Kaahariauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elisa on saattamassa Bella-koiransa kanssa Terhiä kotiin myöhään illalla. Elisa ja Terhi huomaavat harmaan värisen Volvon kaahaavan tiellä, joka ajaa Bellan päälle. Paikalle saapuu iltalenkillä oleva nuori lupaava jalkapalloilija Janne Mäki, joka vie Bellan eläinlääkäriin.

Myöhemmin Terhi on lenkkeilemässä, ja tapaa jälleen jalkapalloilija Janne Mäen. He juttelevat hetken, kunnes Mäki jatkaa lenkkiään. Hetken päästä sama auto, joka ajoi Bellan päälle kaahaa jälleen tiellä, ja ajaa Janne Mäen päälle. Terhi yrittää saada pysäytettyä ensimmäisen vastaantulevan auton, joka ei pysähdy. Jonkin ajan päästä paikalle saapuu punaisen värisellä autolla lääkäri Kankaanpää, joka tutkii Jannen, ja toteaa hänen halvaantuneen. Paikalle saapuu poliisi, joka soittaa paikalle ambulanssin, mutta selviää että lääkäri Kankaanpää on tilannut ambulanssin jo aiemmin. Terhi ja halvaantunut Janne viedään sairaalaan. Lääkäri Kankaanpää tutkii Terhin, ja kyselee häneltä mitä tiellä tapahtui. Terhi kertoo nähneensä ison tumman värisen Volvon tiellä kaahaamassa, jolloin lääkäri Kankaanpää suivantuu, ja väittää Terhin olevan poissa tolaltaan, ja keksineensä koko tarinan. Poliiseille annetaan lääkärinlausunto, jossa lääkäri toteaa Terhin olleen poissa tolaltaan, ja että hän ei muista mitään tapahtuneesta. Paikalla oleva poliisi Taisto Virta uskoo kuitenkin Terhin kertomusta, ja pyytää hänen ottavansa yhteyttä poliisiin jos hän näkee vielä samaisen auton.

Seuraavana päivänä Terhi ja Reko keskustelevat edellisillan tapahtumista, ja ihmettelevät eritoten lääkäri Kankaanpään outoa käytöstä. Reko kertoo käyneensä edellisenä päivänä katsomassa Kankaanpään asunnon pihaa, ja nähneensä siellä harmaan värisen Volvon. Terhi ja Reko lähtevät uudestaan katsomaan Kankaanpään pihaa, ja huomaavat lääkäri Kankaanpään saapuvan kotiinsa autonkorjaajan kyydissä. Lääkäri Kankaanpää kertoo korjaajalle hänen vaimonsa törmänneen autolla autotallin oveen, ja että korjauksella ei ole kiirettä. Terhi ja Reko tajuavat, että kaahariauton ajaja ajoi Janne Mäen päälleajon jälkeen Kankaanpään asunnolle, kertoi mitä oli tapahtunut, jolloin lääkäri Kankaanpää soitti ambulanssin, ja lähti itse paikalle punaisen värisellä autollaan.

Myöhemmin Hakkeri ja Visa tapaavat kioskilla lääkäri Kankaanpään punkkaritukkaisen pojan Leon, johon Visa oli tutustunut aiemmin linturetkellä. Leo on lukemassa iltapäivälehteä, jossa on uutinen Janne Mäen päälleajosta. Leolle selviää, että hänen isänsä oli paikalla, mutta ei ollut hänelle kertonut mitään. Leo lähtee nopeasti paikalta, jolloin Hakkeri ja Visa alkavat epäillä häntä kaahariauton kuskiksi.

Myöhemmin Visa, Hakkeri, Reko ja Terhi ovat viettämässä iltaa kaupungin asemaravintolan edustalla. Reko ja Terhi tullaan hakemaan pois kotiin. Hakkeri ja Vesa jäävät paikalle, ja huomaavat vanhemman naishenkilön kävelevän pois ravintolasta punkkaripoika Leon kanssa. Paikalle saapuu skinhead-joukko, joka alkaa uhittelemaan Leoa. Skinheadit lähtevät karkuun, kun poliisiauto saapuu paikalle. Poliisi Taisto Virta kyselee pojilta ovatko he nähneet kaahariautoa, jolloin samaan aikaan kyseinen auto lähtee ajaa pois ravintolan parkkipaikalta. Selviää, että kaahariauton ajaja on rouva Kankaanpää. Poliisi ajaa Leon kotiin puhalluttamaan rouva Kankaanpäätä. Leo pyytää äitiänsä tunnustamaan rattijuoppouden, mutta lääkäri Kankaanpään painostaessa hän ei tunnusta. Leo suuttuu, ja lähtee pois paikalta. Visa pyytää häntä luokseen yöksi. Seuraavana aamuna rouva Kankaanpää tulee Visan luo, ja kertoo tunnustaneensa kaiken poliisille, ja hakevansa apua. Hän pyytää Leoa menemään takaisin kotiin.

Elisa ja Reko menevät Janne Mäen luo sairaalaan, ja antavat hänelle lahjoituksen heidän kerhonsa varoista, jotta Mäki pääsee elämässään eteenpäin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys
1. Miljoonakeikka osa 1 06.01.1994
2. Miljoonakeikka osa 2 13.01.1994
3. Kaahariauto osa 1 20.01.1994
4. Kaahariauto osa 2 27.01.1994
5. Pankkiryöstö osa 1 03.02.1994
6. Pankkiryöstö osa 2 10.02.1994

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Juha Auvinen  Visa  
 Paavo Ritala  Reko  
 Elina Elovirta  Terhi  
 Virva Garam  Elisa  
 Ville Geitel  Harri, hakkeri  
 Yrjö Tähtelä  Petäjän Heikki  
 Petri Johansson  Niko Leppäjoki  
 Jouko Keskinen  liikunnanopettaja  
 Kirsti Kemppainen  Visan äiti  
 Juha Muje  Visan isä  
 Janne Virtanen  Taisto Virta, poliisi  
 Ossi Ahlapuro  Kirurgi Kankaanpää  
 Eeva Litmanen  rouva Kankaanpää, juopunut autokuski  
 Aarre Karén  poliisien esimies  
 Kari Sorvali  poliisi  
 Antero Ranta  poliisi  
 Eija Ahvo  Rekon ja Terhin äiti  
 Aarno Sulkanen  Rekon ja Terhin isä  
 Anita Sohlberg  Elisan äiti  
 Kari-Pekka Toivonen  jalkapalloilija Janne Mäki  
 Kalevi Kahra  Haapalan vanha isäntä  
 Tarja Keinänen  Niinan äiti  
 Jenni Ruoko  Niina  
 Petteri Kaukoranta  Riku  
 Seela Sella  taimitarhan myyjä  
 Jarmo Heikkinen  kertoja, poliisi  
 Saana  Bella-koira  
 Donna  Bella-koira  

Sarjan lapsinäyttelijät Juha Auvinen, Paavo Ritala, Elina Elovirta, Ville Geitel ja Virva Garam eivät ole sarjan tekemisen jälkeen osallistuneet muihin näytelmätöihin, eikä heistä kukaan ole aloittanut uraa näyttelijänä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kultainen Salama Yle/Muistikuvaputki. 30.1.2009. Viitattu 11.12.2015.
  2. Kultainen Salama Elonet. Viitattu 12.4.2012.
  3. Jakso 1: Miljoonakeikka 1/2 Yle Areena. Viitattu 4.2.2024.
  4. Az Aranyvillám és az ámokfutó filmfaktum.hu. Viitattu 4.2.2024. (unkariksi)
  5. Unkarilaisen Petőfi Népe-sanomalehdessä olevat television ohjelmatiedot 16.7.1996 library.hungaricana.hu. Viitattu 4.2.2024. (unkariksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]