Kulli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kansanomaista nimitystä siittimelle. Sanan muita merkityksiä erillisellä täsmennyssivulla.

Kulli, mulkku ja kyrpä ovat alatyylissä käytettyjä nimityksiä siittimelle. Aikaisemmin kulli ja mulkku ovat olleet tämän lisäksi ja ilmeisesti ensisijaisesti erilaisia ulos työntyvän ruumiinpullistuman aiheuttavia sairauksia[1]. Tyrää on kutsuttu suolikulliksi ja mulkkutaudiksi[1].

Kyrpä taas on tarkoittanut töröttäviä puita, kuten yksinäistä korkeaa honkaa, töröttävää oksaa ja pahkaa, joskin sanalla on ollut vertauskuvallinen sivumerkitys siittimen kiertoilmauksena. Sittemmin tästä sivumerkityksestä on tullut sanan päämerkitys, ja kyrpä on nykyisin varsin suorasukainen siittimen nimitys.

Kulli ja mulkku ovat ilmeisesti onomatopoeettisia sanoja. Mulkku on ilmeisesti sukua muljahtaa-sanalle.[1] Kulli on sukua kullahtaa-sanalle, joka tosin nykyisin on jo jäänyt käytöstä.

Nykypuhekielessä sanaa 'mulkku' tai 'kyrpä'lähde? voidaan käyttää myös vastenmielisestä tai huonokäytöksisestä ihmisestä herjauksena. Asiatyyliin mikään ilmauksista ei enää sovi edes alkuperäismerkityksessään merkityksenmuutoksen ja voimakkaan leimaantumisen vuoksi.

Havupuussa, erityisesti männyssä olevasta tukevasta oksasta, joka haarautuu ylöspäin ikään kuin toisena pienempänä latvana käytetään nimitystä "kullioksa".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaisa Häkkinen: Vanhat suomalaiset taudinnimet Duodecimlehti.fi. 2005. Duodecim. Viitattu 15.10.2009.
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.