Tämä on lupaava artikkeli.

Kuhankuonon retkeilyreitistö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuhankuonon retkeilyreitistön opaste ja polku Pukkipalon pohjoispuolella.
Savojärven kierroksella on pyörätuolilla kuljettavaksi rakennettu ramppi luontotuvalta Kuhankuonon rajakivelle.
Savojären Rantapihalta voi aloittaa kolme eri reittiä.

Kuhankuonon retkeilyreitistö on Varsinais-Suomessa, pääosin Mynämäen, Nousiaisten, Ruskon ja Pöytyän kuntien alueella, kulkeva yli 200 kilometrin retkeilyreittiverkosto. Kuhankuonolla retkeilyreitistö ulottuu lisäksi Turun, Auran ja Maskun alueelle. Vuonna 2009 reitistö laajeni aikaisemmin Suokullan reittinä tunnetulle reitistölle Raision, Maskun ja Ruskon kuntien alueille.[1] Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistyksen ylläpitämä reitistö kiertää myös Kurjenrahkan kansallispuiston ja Vaskijärven luonnonpuiston alueella.[2] Yhdysreitti ja sen varrella olevat varsinaiset rengasreitit ulottuvat Säkylän Pyhäjärveltä Turun Ruissaloon.[1]

Reitistön historia ja taustaorganisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinais-Suomen liitto käynnisti vuonna 1991 yhdessä Mynämäen, Nousiaisten sekä silloisten Vahdon ja Yläneen kuntien kanssa suunnitelmat retkeilyreitistön luomiseksi näiden kuntien metsä- ja suoalueille. Nimensä reitistö sai seudun tunnetuimman maamerkin, Kuhankuonon, mukaan. Kuhankuonon retkeilyreitistön kolme ensimmäistä reittiä avattiin käyttöön kesällä vuonna 1992. Paikallisten yhteismetsien, yksityisten maanomistajien ja valtion yhteistyön tuloksena reitistö laajeni parissa vuodessa huomattavasti. Myöhemmin alueelle viitoitettiin myös useita yhdysreittejä yhdistämään erilliset rengasreitit toisiinsa.[3] Ennen uuden opaskartan julkaisemista vuonna 2009 reiteillä toteutettiin radikaaleja uudistuksia, kun vähän käytettyjä, useimmiten metsäautoteitä pitkin vedettyjä yhdysreittejä poistettiin käytöstä.[4]

Nykyään retkeilyreitistön ylläpidosta kansallispuiston ulkopuolella vastaa vuonna 2006 perustettu Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys, jonka toimintaa rahoittavat Auran, Kaarinan, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pöytyän, Raision, Ruskon ja Turun kunnat sekä Varsinais-Suomen liitto. Yhdistyksen yhteistyötahoja ovat lisäksi Metsähallitus, Metsänhoitoyhdistys Tuki, Matkailuyhdistys Kurjenkello, Lounaispaikka, Yläneen Luontokapinetti, Luontotietotoimisto Lehto & Sillanpää sekä Saksalan ja Uudenkartanon pienviljelijäyhdistykset.[5][6]

Reitistö ja sen rakenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuhankuonon retkeilyreittiverkoston rengasreittien ja ne toisiinsa yhdistävien yhdysreittien kokonaispituus on yli 200 kilometriä. Perinteiset reitit kulkevat pääosin Mynämäen, Nousiaisten, Ruskon ja Pöytyän alueella; sittemmin reitistöön on liitetty Turun, Raision, Maskun ja Ruskon alueella kulkeva Suokullan yhdysreitti ja sitä sivuavat rengasreitit Karevansuon, Maskun Rivieran ja Kullaanvuoren alueella. Yhteensä viitoitettuja rengasreittejä on yhdeksän kappaletta, ja niiden varrella sijaitsee laavuja ja nuotiopaikkoja. Eri reittejä kulkemalla puistoissa ja niiden ympäristössä voi siten tehdä myös yli yön kestäviä vaelluksia.

Kuhankuonon retkeilyreitistön rengasreitit sijaitsevat suurelta osin Kurjenrahkan kansallispuiston ja Vaskijärven luonnonpuiston ulkopuolella, mutta reitistöön kuuluvat puistojen sisäiset palvelurakenteet sekä polut ovat Metsähallituksen ylläpitämiä. Puistojen ulkopuolelle jäävät osat kävelyreiteistä ja niiden rakenteista ovat puolestaan kokonaan yhdistysvoimin hoidettuja. Kaikki alueen reitit kuuluvat hoitajasta riippumatta kuitenkin retkeilyreitistön kokonaisuuteen.[1][2][7] Reittien yhteisestä käytöstä kertoo esimerkiksi se, että kansallispuistossa kulkeva Pukkipalon noin kilometrin mittainen luontopolku vanhan metsän lajistosta kertovine tauluineen on osa Kuhankuonon retkeilyreitistöön kuuluvasta, yhdeksän kilometrin mittaisesta Pukkipalon reitti -nimisestä rengasreitistä. Samoin puiston sisällä kulkevat luontotuvalta Kuhankuonon kautta Rantapihaan johtava polku, Töykkälästä Kuhankuonolle johtava polku Kurjenrahkan suon yli sekä Vajosuon reunaosissa kulkeva polku kuuluvat osina kolmenkymmenen kilometrin mittaiseen Vajosuon vaellus -rengasreittiin.[7][8]

Retkeilyreitistön reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuhankuonon retkeilyreitistöön kuuluu kymmenen nimettyä reittiä, joista suurin osa on rengasreittejä. Vuonna 2006 kunnostettu Pukkipalon reitti kulkee nimensä mukaisesti Pukkipalon aarnialueen halki; yhdessä sitä sivuavan uudemman Savojärven reitin kanssa se on reitistön suosituimpia osuuksia. Kahden järven kierros puolestaan on kymmenen kilometrin mittainen rengasreitti Yläneen Elijärven ja Säkylän Pyhäjärven välissä. Vaskijärven reitti taas läpäisee Vaskijärven luonnonpuiston kahdesta kohdasta. Kahdeksan kilometrin mittainen Pirunkirkon patikka kulkee kallioisessa maastossa. Se, kuten kymmenkilometrinen Haukkavuoren reitti Kuhankuonon itäpuolella, on edestakaisin kuljettava pistoreitti, vaikka siitä saa eri yhdysreittien avulla myös lenkin. Kolmenkymmenen kilometrin mittainen Vajosuon vaellus on reitistön pisin rengasreitti, ja se kulkee reiteistä pisimpään Kurjenrahkan kansallispuiston alueella. Etelämpänä, Ruskon alueella kulkeva kahdeksan kilometrin Kangenmiekan kierros, puolestaan kulkee pääasiassa kuivalla kangasmaalla ja metsäautoteillä.[8] Maskun ja Raision alueella kulkevat Karevan kierto ja Kullaanpolku sijaitsevat selvästi lähempänä kaupunkiasutusta, mutta ovat silti monipuolisia ja osin varsin luonnontilaisia reittejä.

Kuhankuonon reitit
Reitin nimi Pituus Vaativuus Vaellusaika Lähtöpaikka Sivuaa reittejä
Kahden järven kierros 10 km helppo 2.5 h Valasranta tai Karjalevo
Vaskijärven reitti 19 km melko helppo 7 h Elijärvenkulma
Pirunkirkon patikka 2 x 8 km vaativa 7 h Soikeroinen
Pukkipalon reitti 9 km keskivaativa 3,5 h Rantapiha tai Pukkipalo Savojärvi, Vajosuo
Vajosuon vaellus 30 km helppo 2 vrk Rantapiha tai Kuhankuono/Kurjenpesä Savonjärvi, Pukkipalo
Kangenmiekan kierros 8 km helppo 2,5 h Ruskolla, reitin lounaiskulma
Haukkavuoren reitti 11 km helppo 2 x 3 h Kuhankuono/Kurjenpesä tai Haukkavuori Savojärvi, Vajosuo
Kullaanpolku 13 km keskivaativa 5 h Kerttula tai Ruskon hiihtokeskus Karevan kierto
Karevan kierto 12 km helppo 4 h Maskun Riviera tai Ruskon hiihtokeskus Kullaanpolku
Savojärven kierros 6 km helppo 2 h Kuhankuono/Kurjenpesä tai Rantapiha Vajosuo, Pukkipalo

[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kuhankuonon reitistön sijainti Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry. Arkistoitu 19.7.2012. Viitattu 5.6.2013.
  2. a b Kurjenrahkan harrastusmahdollisuudet Luontoon.fi. 16.4.2013. Metsähallitus. Arkistoitu 5.8.2012. Viitattu 5.6.2013.
  3. Lauri Hokkinen: Kuhankuono, Kurjenrahka, Suokulla - Retkikohteita Turun pohjoispuolella, s. 35–36. Omakustanne. Raisio: Lauri Hokkinen, 2003. ISBN 952-91-6688-5.
  4. Kuhankuonon retkeilyreitistö - opaskartta Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry. Arkistoitu 25.9.2011. Viitattu 23.8.2010.
  5. Kuhankuonon retkeilyreitistö - yhteistyö Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry. Arkistoitu 19.7.2012. Viitattu 5.6.2013.
  6. Petri Rinne: Kuhankuonon retkeilyreitistölle uusi ilme - Patikkapolun tekeminen on hidasta ja kallista. Turun Sanomat, 6.7.2006. Artikkelin verkkoversio. [vanhentunut linkki]
  7. a b Kurjenrahkan reitit Luontoon.fi. 15.5.2013. Metsähallitus. Arkistoitu 6.7.2013. Viitattu 5.6.2013.
  8. a b c Kuhankuonon retkeilyreitistö - reitit ja opasteet Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry. Arkistoitu 10.11.2017. Viitattu 5.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]