Kserkses II

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kserkses II:sta tuli Persian kuningas vuonna 424 eaa. Hallittuaan vain lyhyen ajan hänen velipuolensa Sogdianus antoi murhata hänet. Sogdinianuksen taas murhasi Dareios II.

Tietomme Kserkseestä perustuvat suurimmaksi osaksi kreikkalaisen Ktesianin kirjoituksiin. Ktesianin mukaan Kserkses oli Artakserkses I:n ja kuningatar Damaspianin poika. Hänen kuoltuaan Kserkseestä tuli kuningas, mutta hänen velipuolensa Sogdinianus, joka oli Artakserkseen ja babylonialaisen Alogyneen poika, aikoi kaapata vallan. Hallittuaan 45 päivää Kserkses murhattiin, kun hän oli juovuksissa. Kserkseen kuoltua hänen velipuolensa Ochus, Artakserkseen ja Cosmartideneen poika, murhaututti Sogdinianuksen ja otti uudeksi nimekseen Dareios.

Persialaisissa kirjoituksissa selviää Artakserksesen olleen kuningas vielä 24. joulukuuta 424 eaa. Dareios II taas mainitaan kuninkaana ensimmäisen kerran 10. tammikuuta 423 eaa. Kserkses II:n ja Sogdinianuksen valtakaudet eivät mahdu tähän lyheen väliin. Oletetaan, että Artakserkseen kuoltua käytiin lyhyt valtataistelu jonka Dareios II voitti.


Edeltäjä:
Artakserkses I
Persian kuningas
Akemenidien hallitsijasuku
Seuraaja:
Sogdianus
Edeltäjä:
Artakserkses I
Egyptin faarao
Akemenidien hallitsijasuku
27. Dynastia
Seuraaja:
Sogdianus
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.