Ksantiinioksidaasi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ksantiinioksidoreduktaasi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ksantiinioksidaasin rakennekuva

Ksantiinioksidaasi eli ksantiinioksidoreduktaasi on entsyymi, joka katalysoi hypoksantiinin hapettumista ksantiiniksi ja edelleen virtsahapoksi [1]. Ksantiinioksidaasia esiintyy muun muassa nisäkkäiden maidossa ja useissa eri kudoksissa [2]

Rakenne, kofaktorit ja inhibiittorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massaltaan ksantiinioksidaasi on noin 100–310 kDa. Se on hyvin monimutkainen entsyymi johon on liittynyt rautaa, molybdeeniä ja kaksi flaviinimolekyyliä FAD:n muodossa [2][1].

Entsyymin toimintaa estävät muun muassa allopurinoli, N-asetyyli-L-kysteiini, syanidi-ionit, kupari-ionit ja fytiinihappo. [1][3]

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hypoksantiini + O2 + H2O ↔ Ksantiini + H2O2
  • Ksantiini + O2 + H2O ↔ Virtsahappo + H2O2

Ksantiinioksidaasi ja terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ksantiinioksidaasilla on todettu olevan osuutta rintasyövän riskiin. Potilailla joiden ksantiinioksidaasipitoisuus on vähäinen on suurempi riski sairauden uusimiseen [4].

Koska ksantiinioksidaasi lisää toiminnallaan virtsahapon määrää käytetään kihdin hoitamiseen entsyymiä inhibitoivia aineita kuten allopurinolia [5]

Harvinaisessa perinnällisessä sairaudessa ksantinuriassa ksantiinioksidaasi puuttuu. Tämä voi johtaa sappikivien syntyyn [6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Entry of xanthine oxidase (EC-Number 1.17.3.2 ) Brenda. Viitattu 22. marraskuuta 2008.
  2. a b Harrison R.: Structure and function of xanthine oxidoreductase: where are we now? 2002. PubMed. Viitattu 22.11.2008.
  3. Muraoka S, Miura T.: Inhibition of xanthine oxidase by phytic acid and its antioxidative action. 2004. PubMed. Viitattu 22.11.2008.
  4. ksantiinioksidaasi Duodecim terveyskirjasto. Viitattu 22. marraskuuta 2008.
  5. Dan Nordström: Kihti Therapi Fennica.fi. Kandidaattikustannus oy. Viitattu 20.11.2008.
  6. Virtsakivipotilaan tutkiminen sekä ruokavalion ja lääkehoidon mahdollisuudet Duodecim. Viitattu 22. marraskuuta 2008.