Ks1030

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ks1030
Ks1030

Ks1030
Teknisiä tietoja
Tyyppi veneet
Teho
Iskutilavuus
Moottori trader (diesel) 6-syl
Vääntömomentti
Puristussuhde
Uppouma n.0.9m (riippuen varusteista)
Valmistaja Keihässalmen veneveistämö , 1970-2000, Munapirtti
Pituus 10,30m
Nopeus km/h 3,3-28,5
Leveys 3,2m
Massa 4-8tn
Kehitys
Aikaisempi malli
Seuraava malli Ks1120

KS1030 on uppoumarunkoinen matka-, kalastus- ja yhteysvene. Se on erittäin vahvarakenteinen keskimoottorivene. Veneelle tunnusomaista on erikoinen muista veneistä poikkeava pohjan muodot sekä suurenkin moottorin mahtuminen täysin lattian alle.

Venemalli on ollut myös Suomen armeijan käytössä vuosikymmeniä vahvan rakenteensa vuoksi. Armeijan käytön vuoksi rungolle on myönnetty Lloyd's:n laivaluokitukset, jotka ovat huviveneissä melko harvinaisia. Venettä on saanut etu-, taka- ja täysin katetulla kajuutalla. Useat veneet on myyty puolivalmisteena, jolloin ostajat ovat itse asentaneet moottorin sekä rakentaneet kajuutat.

Venemallin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keihässalmen veneet ovat syntyneet itäisellä Suomenlahdella, Munapirtissä Pyhtäällä. Veneet on suunnitellut veneveistäjä Erik Kärkkäinen (1929-2015). Nyttemmin (vuonna 2002) jo 73-vuotias veneveistäjä on aloittanut työuransa veneiden parissa jo aikaisin. Ensimmäisen kannellisen tuulilasiveneen hän rakensi 17-vuotiaana, mutta sitä ennen oli jo useampi soutuvenekin valmistunut.

Puuveneveistoon Erik Kärkkäinen haki oppinsa vanhalta puuvenelegendalta Jussi Varmalta, jonka luona Pernajan Kabbölessä Erik vietti yhden kesän oppipoikana ilman palkkaa. Oppimestarilla oli silmää mutta työkaluja vähän. Sen puutteen kuulemma sitten korvasi Varman taito käyttää niitä vähiäkin työkalujaan. Sodan jälkeen seudulle asettuneilta vanhoilta tytärsaarelaisilta veneentekijöiltä löytyi myös jotain oppia.

Jo noin 30 vuotta sitten syntynyt KS1030 on perinteisen näköinen uppoumarunkoinen vene ja Erik Kärkkäinen sai kuulla jo varhain olevansa aikaansa edellä veneensä kanssa. Sen erikoisuutena ovat rungon voimakkaat nousulistat, joiden avulla veneestä tulee riittävän konetehon avulla puoliliukuva. Veneen linjoja haettiin vanhoista veneistä, niitä kehiteltiin ja paranneltiin. Nousulistoilla haettiin hänen mukaansa nopeutta, mutta sisempien nousulistojen ansiosta myös kone voitiin asentaa tavallista alemmas ja näin mm. painopisteestä tuli edullisempi.

Veneistä tehtiin vahvoja. Erik Kärkkäinen takasi, ettei laminaatin paksuus jäänyt alle 17 milliä yhdessäkään hänen vanhassa veneessään. – "Kun tuolla venemessuilla nyrkillä lyö veneen kylkeen, niin kyllä sen heti kuulee, että onko se banjo vai niin kuin muuriin olisi iskenyt", Erik Kärkkäinen tuumaa.

Kaikkiaan KS1030-mallia on laminoitu hänen muistinsa mukaan noin 200 runkoa, kenties jokunen enemmänkin. KS1030:n rungon hinta pyöri 40 000 markan paikkeilla. Sitä myytiin myös osittain sisustettuna tai runko, kansi ja hyttirakenteet irrallisina.

Siitä voi nähdä useita eri versioita: keulakajuutalla, keula- ja peräkajuutalla tai pelkällä peräkajuutalla varustettua ns. troolarimallia. Etuhytillisiä veneitä meni paljon mm. lohisiimalla kalastaville.

Keihässalmen veneet ovat lähteneet veneveistämöltä yleensä puolivalmisteina eli niiden lopullinen käyttötarkoitus ei ole aina edes ollut Erik Kärkkäisen tiedossa. Paljon KS-veneitä on mennyt ammattikalastajille, mutta niitä seilaa siellä täällä myös huviveneinä.

Vankkaa venettä on myös arvostettu, menipä erääseen sukuun peräti neljä runkoa, kolme KS1030-mallia ja yksi hiukan isompi tasaperäinen KS1120. Tasaperäisen KS1120-kalastusveneen valmistus alkoi Erik Kärkkäisen muistelun mukaan 15–18 vuotta sitten. Siihen sopii 150–300 hevosvoiman moottori ja noin 200 hv moottoriteholla veneelle luvattiin 20 solmun nopeus ilman kuormaa.

Myös KS1120 lähti Keihässalmen veneveistämöltä pääasiassa ns. puolivalmisteena. Vuonna 1990 sen hinnaksi ilmoitettiin venepalstoilla n. 113 000 markkaa. Veneveistäjä ei itse ollut oikein tyytyväinen KS1120-veneen keulan linjoihin, mutta vanha lesti on silti säilytetty.

Hinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivalmisteiden hinnasta on vaikea päätellä, mitä KS1030 voisi maksaa tällä hetkellä käytettynä. Myyntihinnat määräytyvät pitkälti veneen sisustuksen, ammattilaisen/amatöörin työjäljen, moottorin ja muun varustuksen perusteella. Jostain voi löytyä edullinen vene, mutta KS1030:tä etsivän kannattaa varautua 200 000–400 000 vanhan markan hintapyyntöihin.

Keihässalmen veneveistämön toimintaa jatkaa veneveistäjä Mikko Kärkkäinen.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]