Krzysztof Meyer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krzysztof Meyer vuonna 2002.

Krzysztof Meyer (s. 11. elokuuta 1943 Krakova) on puolalainen säveltäjä, pianisti ja musiikintutkija.

Meyer soitti jo nuorena pianoa ja urkuja, ja hän aloitti sävellysopinnot vuonna 1954 opettajinaan Stanisław Wiechowicz, Krzysztof Penderecki, Nadia Boulanger ja Witold Lutosławski. Hänen sävellysdebyyttinsä tapahtui vuonna 1964, jolloin esitettiin hänen ensimmäinen sinfoniansa. Vuonna 1965 hän oli Varsovan syksy -musiikkijuhlien nuorin säveltäjä (ensimmäinen jousikvartetto).

Meyer opetti musiikinteoriaa Krakovan konservatoriossa vuodet 1966–1987. Sen jälkeen hän on opettanut Kölnin musiikkikorkeakoulussa, ja hän hoitaa myös nykymusiikin professuuria Adam Mickiewicz -yliopistossa Poznańissa. Hän on kirjoittanut Dmitri Šostakovitšin ja Witold Lutosławskin elämäkerrat.

Varhaisimmissa sävellyksissään — esimerkiksi neljässä ensimmäisessä jousikvartetossa, kolmessa ensimmäisessä sinfoniassa ja oopperassa Cyberiada Stanisław Lemin librettoon — Meyer kokeili epäsovinnaisia ääniyhdistelmiä ja sonoriteetteja ja hyödynsi kaksitoistasäveljärjestelmää ja aleatoriikkaa. Myöhemmissä sävellyksissään 1970-luvulta lähtien Meyer on siirtynyt perinteisempään muotokieleen.

Meyerin tuotantoon kuuluu muun muassa kahdeksan sinfoniaa, useita konserttoja ja orkesteriteoksia, kaksitoista jousikvartettoa sekä muita kamarimusiikkiteoksia, pianomusiikkia ja näyttämöteoksia. Hän on julkaissut myös lukuisia musiikkitieteellisiä artikkeleita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]