Krems an der Donau

Wikipedia
Ohjattu sivulta Krems
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kremsin sijainti

Krems an der Donau on kaupunki Ala-Itävallassa (Niederösterreich), Tonavan varrella noin 80 kilometriä Wienistä luoteeseen. Nimensä kaupunki on saanut Tonavaan laskevasta joesta. Asukkaita Kremsissä on noin 24 000 (tammikuussa 2006), ja kaupungin pinta-ala on 51.6 km².

Tärkeimpiä liikenneyhteyksiä Tonavan lisäksi ovat rautatie (Wien–Sankt Pölten) sekä moottoritiet. Lähin kansainvälinen lentokenttä on Wienissä.

Kaupungilla on eurooppalaisittain varsin pitkä historia takanaan. Ensimmäiset maininnat Kremsistä on vuodelta 995. Vuonna 2000 Kremsin ja Steinin vanhat kaupungit liitettiin UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Nykyään Krems tunnetaan ennen kaikkea viineistään ja kouluistaan. Wachaun alue on Itävallan tuotteliainta viinintuotantoaluetta. Kremissä tuotetaan vuosittain noin 4 miljoonaa litraa viiniä. Viljeltyin rypälelajike on Grüner Veltliner.

Kremsissä sijaitsee kaksi korkeakoulua, Donau-Universität Krems ja IMC (International Management Center) University of Applied Sciences Krems, joista jäljempi vastaa suomalaista ammattikorkeakoulua, saksaksi Fachhochschule.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]