Krapu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Krapu (tähdistö))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tähdistöstä. Rapu-sanan merkityksistä kertoo Rapu (täsmennyssivu).
Krapu
Latinankielinen
nimi
Cancer
Lyhenne Cnc
Genetiivi Cancri
Rektaskensio 9h
Deklinaatio +20°
Ala taivaasta 506 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
0
Kirkkain tähti Altarf (3,5 mag.)
Meteoriparvet Delta Cancridit
Naapuri-
tähdistöt

Näkyy leveysasteiden +90° ja −60° välillä
Näkyy Suomessa parhaiten maaliskuussa

Krapu (latinaksi Cancer, genetiivi Cancri) on himmeä tähdistö eläinradalla Leijonan ja Kaksosten välissä. Sen pohjoispuolella on Ilves ja eteläpuolella Vesikäärme sekä Pieni koira. Ekliptika kulkee aivan δ Cancrin vierestä. Aurinko on Kravun tähdistössä 21. heinäkuuta10. elokuuta; yli 2 000 vuotta sitten se osui tähdistöön kesäpäivänseisauksen aikaan, jolloin se paistoi suoraan zeniitistä (suoraan yläpuolelta) nykyisin Kravun kääntöpiiriksi kutsumallamme leveysasteella. Krapu (nykyisin Rapu) on myös horoskooppimerkki (22. kesäkuuta22. heinäkuuta).

Tarussa Hera lähetti Kravun tappamaan Heraklesta, mutta Hydraan verrattuna Krapu parka oli Herakleelle pelkkä suupala. Herakles tallasi Kravun kuoliaaksi, mutta palkkiona hyvästä yrityksestä Hera nosti sen taivaalle. Tähdistössä voi nähdä joko kokonaisen ravun tai sitten pelkän saksen.

Tähtiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Al Tarf (β Cancri) on Kravun kirkkain tähti, mutta senkin kirkkaus jää +3,5 magnitudiin.
  • R Cancri on pitkäjaksoinen muuttuva tähti, jonka kirkkaus noin vuoden mittaisissa jaksoissa muuttuu 6,2 magnitudin maksimista 11,2 magnitudiin.

Syvän taivaan kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Praesepe eli Seimi (M44) on yksi taivaan kirkkaimmista avoimista tähtijoukoista, ja se näkyy jo paljain silmin utuläikkänä.
  • M67 on vanha avoin tähtijoukko, jossa on noin 500 himmeänä näkyvää tähteä. Kiikarillakin se näkyy vain utuisena pisteenä.