Kotka (Arda)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kotkat ovat fiktiivisiä lintuja J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.

Silmarillionissa kerrotaan että Manwë Súlimo, Valarien johtaja, loi kotkat, ja siksi niitä usein kutsutaan nimellä Manwën kotkat. Ne lähetettiin Keski-Maahan Valinorista valvomaan maanpaossa olevaa noldoria, ja Valarien vihollista Morgothia.

Aikoinaan Kotkien johtaja, Thorondor, asui pesässään Thangorothrimin huipulla, joka on tulivuori Angbandin yläpuolella. Asuessaan siellä Thorondor auttoi Fingonia pelastamaan Maedhrosin. Thorondorin väki muutti myöhemmin Crissaegrimin huipulle, joka oli osa Ered en Echoriathin eli Ympärysvuorien vuoristoa Gondolinissa. He olivat Turgonin ystäviä, ja pitivät vakoojat poissa vuorilta.

Thorondor vahingoitti Morgothin kasvoja sen jälkeen kun tämä oli taistellut Fingolfinin kanssa, ja se kuljetti Fingolfinin ruumiin Echoriathiin, missä Fingon hautasi hänet.

Kotkat taistelivat Valarien sotajoukon rinnalla, haltioiden ja Edainin kanssa Vihan sodassa Ensimmäisen Ajan lopulla.

Toisella Ajalla, kotkat pesivät kuninkaan huoneessa Armeneloksessa, Númenorin pääkaupungissa. Kotkat vahtivat myös Mount Meneltarman huippua, ja kun joku sinne kiipesi, kolme kotkaa ilmestyi.

Kolmannella Ajalla Thorondorin perijät Gwaihir ja Landroval pesivät Sumuvuorilla.

Hobitissa kotkia ei mainita nimeltä. Ainoastaan Kotkien johtaja erotetaan muista kotkista. (Tekstissä lisätään että nimike muuttui Kaikkien Lintujen johtajaksi.) Moni lukija tietää että Gwaihir ja Landroval pelastivat Thorin Tammikilven ja hänen seurueensa hukilta ja örkeiltä, lennättäen heidät Anduinille, ja myöhemmin auttoivat Viiden armeijan taistelussa lähellä Ereboria, Yksinäisellä Vuorella.

Kotkat tulevat Morannonin taisteluun

Ennen Sormuksen Sotaa, yksi Gwaihirin kansasta pelasti Gandalf Harmaan Orthancin huipulta ja toiset pelastivat Frodo Reppulin ja Samvais Gamgin Tuomiovuorelta Mordorista sen jälkeen kun Valtasormus oli tuhottu.

Viimeisissä kirjoituksissaan Tolkien paljasti että kotkat olivat maiar lintumuodossa.