Korkeakosken koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee koulua Kotkassa. Korkeakosken koulu on myös Juupajoella.
Korkeakosken koulun vanhin puurakenteinen koulurakennus.

Korkeakosken koulu on Kotkassa Korkeakosken kaupunginosassa sijaitseva peruskoulu, jossa toimivat vuosiluokat 1–6. Koulun oppilasmäärä on 210 (vuonna 2009).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymin kunnan Korkeakosken koulu aloitti toimintansa vuonna 1909 Kierikkalan kylässä Kymijoen Korkeakoskenhaaran länsipuolella. Oma puurakenteinen koulurakennus Kymijoen itäpuolelle Korkeakosken kylään valmistui vuonna 1911. Samalle tontille puukoulun kanssa valmistui vuonna 1935 kivirakenteinen koulurakennus ja vuonna 1955 niin sanottu pahvikoulu[1]. Koulurakennuksista vanhimmassa eli puukoulussa toimii nykyisin päiväkoti, mihin tarkoitukseen rakennus peruskorjattiin vuonna 2005[1].

Korkeakosken koulun perustamiseen vaikutti koululaisten pitkä matka Helilään asti kouluun. Koulupiiriin kuuluivat Korkeakosken, Eskolan, Kierikkalan ja Laajakosken kylät. Korkeakosken koulun perustamisen jälkeen koulupiirin pohjoisosiin perustettiin myöhemmin Pernoon ja Kymin (alun perin Kankaan) koulut, joiden oppilaat tulivat Laajakosken, Peippolan ja Pernoon kylien alueelta. Näiden koulujen lakkauttamisen jälkeen oppilaat käyvät taas Korkeakosken koulua lukuun ottamatta Kymijoen länsipuolella sijaitsevaa Pernoon kylää, jonka oppilaat käyvät Jäppilän koulua.

Koulun ensimmäinen opettaja oli Manta (Mandi Kotiranta). Mantaa pidettiin hyvänä opettajana, hän piti luokan aina hyvässä järjestyksessä. Mantalle oli tärkeää että pulpetissa on aina oikea järjestys; vasemmassa ylänurkassa oli palttinen nenäliinä, jota ei saannut käyttää. Oikeassa ylänurkassa oli mustekynän terän pyyhin, joka oli askarreltu itse. Vasemmassa alanurkassa oli Porvoon öljyväriliiturasia, jossa oli kuusi lyhyttä ja kovaa väriä. Oikeassa alanurkassa oli 20 cm pituinen puinen viivotin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Eija Anttila: Kouluremontit lisävalmisteluun. Kymen Sanomat, 15.8.2012, s. 4.