Koovee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koovee
Koo-Vee logo.png
Perustettu 1929
Entiset nimet Tampereen Kilpa-Veljet, KOO-VEE
Paikkakunta Suomen lippu Tampere, Suomi
Värit               
Lajit Jääkiekko
Käsipallo
Paini
Pesäpallo
Petankki
Pyöräily
Salibandy
Suunnistus
Taitoluistelu
Uinti
Puheenjohtaja Risto Laine

Koovee on tamperelainen vuonna 1929 nimellä Tampereen Työväenyhdistyksen Urheilu- ja Voimailuseura Kilpa-Veljet r.y. perustettu monilajiurheiluseura. Sittemmin seuran nimi muutettu ensin muotoon Tampereen Kilpa-Veljet Ry (TK-V), tämän jälkeen muotoon KOO-VEE Ry ja lokakuussa 2010 nykyiseen muotoon Koovee Ry. Seura on Suomen suurimpia urheiluseuroja.

Seuran lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran jaostot vastaavat pääsääntöisesti kukin yhdestä urheilulajista, mutta osalla jaostoista on vastuullaan monta toisiaan lähellä olevaa lajia.

Seuralla on myös laajaa lasten liikuntatoimintaa: mukana toiminnassa on parituhatta lasta. Kilpaurheilun lisäksi seura järjestää kuntourheilua, veteraaniurheilua ja suuria liikuntatapatumia. Kuntourheilun puolelle kuuluu myös suosittu Olkkosen reeniryhmä, joka on tarkoitettu urheilusta vieraantuneiden saattamiseen liikunnan pariin.

Aiempia lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran aiempiin lajeihin kuuluvat mm. hiihto, jalkapallo ja pöytätennis.

Huippu-uinnissa Kooveeta edusti muun muassa Eetu Karvonen.[1] Vuoden 2013 tammikuussa Koovee ja Tampereen Uimaseura ilmoittivat yhdistävänsä kilpauintijaostonsa uudeksi seuraksi, Uinti Tampereeksi, minkä myötä Kooveen uintijaoston valmennus- ja kilpauintitoiminta päättyi. Seura keskittyy nykyisin masters- ja lasten harrasteuintiin.[2][3]

Seuran saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien kilpajaostojen listoilla on Suomen mestaruuksia.

  • Kooveen Jääkiekko: 27 kautta SM-sarjassa/SM-liigassa. Suomen mestaruus 1968; SM-hopeaa 1959, 1962 ja 1964; SM-pronssia 1960, 1961 ja 1977; Suomen cup-mestaruus 1968. 9 kautta maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, viimeksi Mestiksessä kaudella 2006-2007.
  • Kooveen Suunnistus: Jukolan viestin voitto 1966. Vuonna 2002 seura voitti SM-pistekilpailun. Tästä vuodesta eteenpäin mestaruuksia on saatu vuosittain vähintään kymmenen; kaikkien aikojen ennätys lienee vuodelta 2003, 16 mestaruutta. Lisäksi seuran edustajia on valittu EM-, PM- ja MM-kisoihin, joista on parhaimmallaan tuotu mitaleita sekä viesteissä että henkilökohtaisissa kilpailuissa. Tunnettuja suunnistajia, jotka edustavat tai ovat edustaneet seuraa: Liisa Anttila, Paula Haapakoski, Marika Hara, Anja Meldo ja Merja Rantanen.
  • Kooveen Paini: Seuran olympiamitalisteja ovat Pertti Ukkola, kultaa Montrealissa 1976, ja Marko Asell, hopeaa Atlantassa 1996. Ukkolalla on lisäksi MM-mitaleita (kultaa ja prossia) ja EM-kulta; Asellilla EM-hopea.
  • Koovee Rollers: Rullakiekon suomenmestaruus 2011, Euroopan mestaruus 2012[4]

Jääkiekossa Kooveen pelaaja Erkki Suokko teki vuonna 1961 kolme maalia vain 50 sekunnissa, mikä on edelleen SM-sarjan ja SM-liigan ennätys. Saavutus tapahtui Koulukadun tekojääradalla 26.12.1961, jolloin Koovee kaatoi HIFK:n maalein 13-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]