Konnuksen kanava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konnuksen kanava

Konnuksen kanava on Vuoksen vesistössä Leppävirran reitillä Pohjois-Savossa sijaitseva sulkukanava Varkauden ja Kuopion välisellä syväväylällä, ja se yhdistää Kallaveden ja Unnukan. Paikalla on ollut kaikkiaan neljä eri kanavaa. Konnuksessa on nykyisin vierekkäin kolme eri sulkua. Kahden vanhimman sulun yli johtaa myös silta mutta uusimman, 1971 valmistuneen, sulun yli pääsee vain sulkuporttien kautta.

Ensimmäinen kanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Konnuksen kanava rakennettiin vuosina 1836–1841 saman aikaan kuin lähellä sijaitseva Taipaleen kanava. Nämä kanavat olivat Suomen ensimmäiset valtion rakennuttamat sulkukanavat. Ensimmäisen Konnuksen kanavan pituus oli 366 metriä, putouskorkeus 0,6 metriä, leveys 13,6 metriä ja syvyys 2,15 metriä. Kanavassa oli yksi puurakenteinen sulku.

Toinen kanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Konnuksen kanava rakennettiin vuosina 1865–1867 niin että sen sulku tuli vanhan kanavan sulun itäpuolelle. Rakennustöitä valvoi piiri-insinööri Lennart Forstén ja niitä johti insinööri Berndt Höök. Kanavauoman kaivu- ja louhintatyöt saatiin valmiiksi vuonna 1866 ja viimeksi rakennettiin kivestä sulku johon mahtui kaksi alusta kerralla. Kanavalla voitiin aloittaa liikenne kesäkuussa 1867 mutta erilaiset viimeistelytyöt jatkuivat vielä seuraavaan vuoteen. Kanavan rakentaminen tuli maksamaan kaikkiaan 272 000 markkaa.

Toisen Konnuksen kanavan pituus oli 267 metriä, putouskorkeus 0,6 metriä, leveys 7,7 metriä ja suurin syvyys 2,67 metriä. Kanavan sulun pituus oli 59,4 metriä.

Kolmas kanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas Konnuksen kanava rakennettiin vuosina 1917–1919 kun Konnuksen ensimmäinen 1841 valmistunut sulku muutettiin uittosuluksi. Sulun pituudeksi tuli 125 metriä ja leveydeksi 7,7 metriä. Koska sulun avaaminen silloisella tekniikalla ei ollut mahdollista ennen kuin veden pinta oli samalla tasolla sulkuportin kummallakin puolella oli sulun käyttö uitossa kuitenkin hidasta silla tukkilautta täytyi suluttaa kuten normaalit laivatkin.

Neljäs kanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs Konnuksen kanava rakennettiin vuosina 1969–1971 Savonlinnan ja Kuopion välisen syväväylän rakentamisen yhteydessä. Tällöin rakennettiin uusi betoniseinäinen sulku vanhan uittosulun viereen. Sulun pituus oli 160 metriä, leveys 13,3 metriä ja syvyys 4,8 metriä. Tämä viimeisin rakennustyö tuli maksamaan 7,5 miljoonaa markkaa.

Samanaikaisesti Konnuksen kanavan kanssa rakennettiin Varkauden–Kuopion syväväylälle myös viisi 30 metriä avokanavaa: Pussilantaipaleen kanava vuosina 1969–1970, Alajärven kanava vuosina 1970–1972 ja Pitkälänniemen kanava vuosina 1971–1972 Unnukan ja Haukiveden välille Taipaleen kanavan yläpuolelle sekä Muuraispuron kanava vuosina 1969–1970 Unnukan ja Voipaalanselän välille ja Rahasalmen kanava vuosina 1970–1971 Voipaalanselän ja Koirusselän välille.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konnuksen kanava on ahkerassa käytössä niin huvi- kuin ammattiliikenteessä. Kanava toimii nykyään itsepalvelulla, mutta sitä valvotaan ja tarvittaessa kaukokäytetään Varkaudesta Taipaleen kanavalta. Kanava on liikennekauden aikana avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.[1] Konnuksen ja Taipaleen kanavien käyttö- ja kunnossapitotehtävistä vastaa Väyläviraston urakoitsijana NRC Group Finland Oy.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]