Kompo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demoskene

Kompo tai compo tulee englannin kielen sanasta competition, kilpailu. Demoskenetapahtumissa eli demopartyillä se tarkoittaa yhtä sarjaa, johon eri ryhmät tekevät toistensa kanssa kilpailevia tuotoksia.[1] Se on siis verrannollinen perinteisten urheilukilpailuiden lajiin. Pienempiä kompoja on toisinaan järjestetty myös demotapahtumien ulkopuolella mm. WWW-sivuilla ja IRC-kanavilla sekä 1990-luvulla BBS-järjestelmissä.

Erilaisia kompoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kompoissa on usein säännöt, jotka rajoittavat demon tai muun esityksen työvälineitä ja resursseja. Näin pyritään mm. luomaan haastetta, sillä nykyisin tietokoneet ovat erittäin tehokkaita. Näyttävien demojen tekeminen ei ole yhtä haastavaa kuin demoskenen syntyajoilla, kun kaikilla oli samanlaiset, yhtä tehokkaat koneet. Ohjelmoijan piti hallita monia kikkoja, jotta hän sai puserrettua tietokoneesta kaikki sen kyvyt irti. Nykyisin grafiikkapiiri on helpottanut kolmiulotteista ohjelmointia ja nopeat suorittimet antavat anteeksi kömpelöt ohjelmointiratkaisut.

Demon tiedostokoko saattaa olla rajoitettu 64 tai 4 kilotavuun (64 kB ja 4 kB introkompot).[2] Toinen tapa vaikeuttaa ohjelmoijan työtä on rajoittaa alusta johonkin vanhaan laitteeseen kuten Commodore 64:ään tai Atari ST:hen (oldskool-kompot) tai mobiilialustaan, eli esimerkiksi matkapuhelimeen (mobiilikompot). Partyillä on kuitenkin lähes poikkeuksetta myös vapaasarja, jossa ei ole varsinaisia rajoituksia (demokompo).

Sääntörajoitukset saattavat myös olla eksoottisempia ja luoviin ratkaisuihin kannustavia. Esimerkiksi vuoden 2004 ja 2005 Alternative Partyilla oli dynaaminen demokompo, jossa sääntönä oli, että demon on oltava joka ajokerralla erilainen.

Demojen ja introjen ulkopuolella on myös grafiikka- ja musiikkikompoja. Näissä sarjoissa työt eivät ole ohjelmia vaan kuvia ja musiikkikappaleita, sillä myös grafiikka ja musiikki ovat demoskenen tärkeitä aloja. Piirretty ja mallinnettu grafiikka sekä tietokoneella ja instrumenteilla soitettu musiikki saatetaan erottaa omiin kompoihinsa. Kaikilla demopartyillä ei kuitenkaan ole järkevää olla kovin monta eri kompoa. Jos yleisön määrä on pieni, saattaa joihinkin sarjoihin tulla liian vähäinen määrä osanottajia.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kompon aikana eri työt näytetään valkokankaalla järjestyksessä. Tämän jälkeen yleisö äänestää parhaat esitykset. Yleensä kolme eniten pisteitä saanutta produktiota palkitaan. Online-kompoissa kukin äänestäjä katsoo tuotokset omalla koneellaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matti Erikkilä: Nörtin Eeden, osa 13. MikroBitti, Syyskuu 2004, 21. vsk, nro 9. Sanoma Magazines Finland Oy. ISSN 0781-2078.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MikroBitti 2004 numero 9 s. 44
  2. MikroBitti 2004 numero 9 s. 44-45