Koltšuga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koltšuga-järjestelmän yhden mittauspisteen varustusta. Radiometrinen mittausauto ja mittausasemien välistä viestintää hoitava ajoneuvo.

Koltšuga (etym. rautapaita, ven. Кольчуга, engl. Kolchuka) on ukrainalaisen Topaz-yhtiön (ven. ГАХК «Топаз») tuottama radiometrinen varhaisvaroitus- ja signaalitiedustelujärjestelmä.

Se on passiivinen, radiometriaan ja kolmiomittaukseen perustuva havaintojärjestelmä, joka ei itse lähetä lainkaan mittaussignaaleja, vaan ainoastaan ottaa vastaan niitä. Tämä vaikeuttaa mittausasemien paikallistamista, ja voidaan kokea uhkana etenkin lentokoneille, joissa ei ole häiveteknologiaa (häive; engl. stealth ). Koska Koltšugan on pelätty kykenevän havaitsemaan myös häivetekniikkaan perustuvat B-2:t ja F-117A:t on Yhdysvallat suhtautunut niiden vientiin kriittisesti erityisesti arabimaihin, missä ne voivat muodostaa uhan Britannian, Israelin tai Yhdysvaltain ilmavoimien toiminnalle.lähde?

Yksittäisen Koltšuga-aseman mittausetäisyys on aktiivisten tutkajärjestelmien tapaan riippuvainen radioaaltojen näkösäteestä. Valmistajan mukaan korkealle paikalle sijoitettu järjestelmä kykenee tunnistamaan erittäin voimakkaan, yläilmakehässä liikkuvan radiotaajuuslähteen jopa 800 kilometrin päästä. Muiden valmistajien spesifikaatiot eivät kuvaa näin suurta mittausetäisyyttä; esimerkiksi yhdysvaltalainen AWACS toteaa 600 kilometrin maksimimittausetäisyyden tai tšekkiläisen Vera tai venäläinen Vega 400 kilometrin enimmäismittausetäisyyden. Koltšuga voi käyttää jopa 130 MHz:n mittaustaajuutta (AWACS 2 000 MHz, Vera 850 MHz ja Vega 200 MHz).

Koltšuga-järjestelmä tunnistaa, antaa ennakkovaroituksen ja radiolähetteen sijainnin maa-, meri- ja ilmalähteistä. Se vastaanottaa viestiliikenne- ja navigointisignaaleja, voi muodostaa osan elektronisen sodankäynnin tarvitsemaa tilannekuvaa, samoin kuin tarjota ennakkovaroituksen sekä rajallisen kohteenseurannan. Useampi Koltšuga-asema yhdessä voi tarjota kolmiomittausmahdollisuuden asemien kesken.

Koltšugoja on kahta mallia, perusmalli ja parannettu M-malli. Koltšuga-asema koostuu kahdesta yksiköstä, toiminnallisesta ja tukiyksiköstä sekä lisäksi sähkögeneraattorijärjestelmästä. Lavat on voidaan asettaa raskaille KrAZ-kuorma-autoille. Perusmallia on valmistettu 1987-1998, ja parannettua (M; modifioitua) M-mallia vuodesta 1999.

Modifioidussa mallissa on laajennettu taajuusalue, paremmat käyttöliittymät, modeemikytkettävyys asemien välille sekä parempi tietoliikennejärjestelmä. Koltšuga-M:n vientimalli on Koltšuga-E (E; export).

Koltšugoja markkinoiva Ukrspetseksport (ven. Укрспецэкспорт) on osallistunut 17.-19. huhtikuuta 2000 Ammanissa Jordaniassa pidettyyn SOFEX-asemessuille esitelläkseen Kolsthuga-tutkajärjestelmää, jota oli jo aikaisemmin esitelty mm. IDEF-99 –näyttelyssä Turkissa. Turkmenistan osti kaksi Koltšugaa vuonna 2003.

Koltšugan vastaanottama taajuusalue on 1 GHz-11 GHz ja 15 GHz-18 GHz, kun taas Koltšuga-M:llä ja Koltšuga-E:n vastaanottotaajuus alkaa ilmailun VHF-taajuuksista alkaen 130 MHz jatkuen aina 18 000 MHz:iin (18 GHz).

Varhaisimmat Koltšugat voidaan päivittää Koltšuga-M:ksi ja Koltšuga-E:ksi, kuten Etiopian tapauksessa. Yhdysvalloille ja Britannialle epäilty Koltšugojen YK:n Irakia vastaan julistaman kauppasaarron vastainen tutkavienti on saattanut muodostaa uhan Irakin lentokieltovyöhykkeiden valvonnalle ja samalla Irakin sodan valmistaville toimille.

Yhdysvallat ryhtyi toimimaan Ukrainan presidentti Leonid Kutšman uudelleen valintaa vastaan tukemalla demokraattista tiedottamista sen jälkeen, kun se ryhtyi epäilemään Ukrainan valtiollista Ukrspetseksportia ja sen johtajaa Valeri Malevyitä kolmen Koltšugan mahdollisesta viennistä Irakiin jordanialaisen välittäjän avustuksella 100 miljoonalla dollarilla, että ne olisivat voineet päätyä Irakin haltuun sen ilmapuolustuksen vahvistamiseksi Yhdysvaltain ja Britannian lentokieltoa valvovien koneiden uhaksi. Yhdysvaltain ja Britannian 13 henkinen ryhmä suoritti 2002 tarkastuksen Ukrainassa siellä olevista Koltšugoista. Myös Ukraina asetti asiaa tutkimaan 14 henkisen työryhmän.

Kauppasumma oli viisinkertainen Koltšugojen ilmoitettuun hintaan verrattuna.

Tilaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neuvostoliiton puolustusministeriö 1987 - elokuu 1991, 76 kpl
    • Ukrainaan sijoitettu 14 kpl
  • Venäjän puolustusministeriö, 1992-, 8 kpl
  • Ukrainan puolustusministeriö 1992-, 4 kpl
  • Kiinan kansantasavalta 1992-,
  • Etiopia 1991, modernisointi 2000, 3 kpl
  • Turkmenistan 2003, 2 kpl

Ukraina ilmoitti 14. marraskuuta 2002 , että sillä on 19 Koltšugaa, myös sarjanumeroton prototyyppi.

Venäläisen rekkakolonnan asevarkaudet elokuussa 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laittomasti Ukrainan alueelle tunkeutuneisiin, venäläisen "humanitaarisen avustussaattueen" sotilaskuorma-autoihin uutisoitiin 23.8.2014 lastatun ja siten röyhkeästi varastetun Donetskin Topaz-tehtaan valmistamia tarkoitettuja sotilaallisia tutkalaitteistoja. [1] Ukrainalaisen tehtaan Koltšuga-mittausjärjestelmää on aiemmin sovitettu yhteen esimerkiksi keskipitkän kantaman S-400 -ohjuksiin, joita venäläinen, kesällä 2014 länsimaiden ja Ukrainan boikottiin joutunut suuri ohjusvalmistaja Almaz-Antei kokoaa. Tällaista pitkän kantaman ohjusjärjestelmää Almaz-Antei on - myynninedistämismielessä ja uhkauksena ulkovalloille - esitellyt kotisivuillaan Ukrainassa taistelevien kapinallisen joukkojen tunnuksella koristettuna[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. V Donetske KamAZy vyvozjat oborudovanije zavoda Topaz - SNBO liga.net, 23.8.2014, viitattu 24.8.2014, (venäjäksi)
  2. Almaz-Antein kotisivut almaz-antey.ru, viitattu 24.8.2014, (venäjäksi) (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Koltšuga.