Kolmikulma (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dianapuisto
Sijainti Kaartinkaupunki, Helsinki
Koordinaatit 60°09′54″N, 024°56′36″E
Pinta-ala 2 188 m²[1]

Kolmikulma (ruots. Trekanten) eli Dianapuisto on pieni, suorakulmaisen kolmion muotoinen puisto Helsingin keskustassa. Sitä rajoittavat Yrjönkatu, Uudenmaankatu ja Erottajankatu. Puisto on uusittu vuosina 2006 ja 2007.

Kolmikulma sijaitsee kolmen kaupunginosan kohtaamispisteessä. Puisto kuuluu Kaartinkaupungin kaupunginosaan, mutta heti korttelin lounaispuolella on Punavuoren kaupunginosa ja luoteispuolella Kampin kaupunginosa. Puiston kolmiomaisuus johtuu sen sijainnista kahden erisuuntaisen ruutukaava-alueen rajalla. Sen itäpuolella, muun muassa Kaartinkaupungissa, kadut kulkevat likipitäen pääilmansuuntien mukaisesti, mutta länsipuolella, Kampissa ja Punavuoressa, katujen suunnat poikkeavat pääilmansuunnista noin 30 astetta.

Korttelia ympäröivät talot on rakennettu pääsääntöisesti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Puiston pohjoispuolella olevassa talossa toimi pitkään Tullihallitus. Yrjönkadulla puiston kohdalla toimi 25 vuotta elokuvateatteri Diana ja sittemmin elokuvateatteri nimellä Lasten Cinema.[2] Samassa tilassa toimii ruotsinkielinen lastenteatteri Unga Teatern.[3]

Veistos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tellervo, Tapion tytär -veistos ja suihkulähteet.

Puistossa on kuvanveistäjä Yrjö Liipolan suunnittelema vuonna 1928 valmistunut Tellervo, Tapion tytär -veistos, joka kuvaa metsän jumalatar Tellervoa heittämässä keihästä. Patsasta kutsutaan yleisesti myös nimellä Diana antiikin tarustojen metsästyksen jumalattaren mukaan. Tästä puisto on saanut kutsumanimensä Dianapuisto.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston ohi kulkevat raitiolinja 10 (KirurgiPikku Huopalahti) Erottajankatua pitkin sekä linja-autolinja 24 (UllanlinnaSeurasaari) pohjoiseen Erottajankatua, etelään Uudenmaankatua ja Yrjönkatua pitkin. Vuosina 2008–2012 puiston reunassa oli lisäksi Itä-Pasilaan johtavan raitiolinjan 9 päätepysäkki. Kolmikulmaan on suunnitteilla Kruunusillat-raitiotieyhteyden toinen Helsingin keskustan lähtöpaikoista.[4] Myös Vihdintien pikaraitiotien päätepysäkkiä kaavaillaan Kolmikulmaan.

Kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmikulma on myös Karo Hämäläisen vuonna 2012 ilmestyneen romaanin nimi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin karttapalvelu (Puisto viheraluekartassa) kartta.hel.fi. Viitattu 25.4.2021.
  2. Veli-Pekka Lehtonen, Suomen vanhin kino on vuokrattavana, Helsingin Sanomat 11.10.2011 sivu C 1
  3. Unga teatern (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Kruunusillat etenivät valtuustossa – Nämä ovat Laajasalon ratikkalinjat Helsingin uutiset. 5.11.2015. Arkistoitu 7.5.2019. Viitattu 7.5.2019.
  5. WSOY (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]