Klorella

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Klorella
Chlorella regularis.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvikunta Plantae
Kaari: (Varsinaiset) Viherlevät Chlorophyta
Luokka: Trebouxiophyceae
Lahko: Chlorellales
Heimo: Chlorellaceae
Suku: Chlorella
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Klorella Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Klorella Commonsissa

Klorella (Chlorella) on yksisoluisten levien suku. Klorella-levät ovat halkaisijaltaan noin 2-10 μm ympyränmuotoisia leviä. Sen solussa on lehtivihreää ja se näyttää vihreältä kerättäessä. Se on erittäin hyvä yhteyttämään ja lisääntyy nopeasti hiilidioksidin, veden, auringonvalon ja joidenkin mineraalien avulla. Kerralla muodostuu yhdessä solussa 4-16 autospooria, joista kustakin kehittyy emolevän kaltainen yksilö. Tämä voi toistua useita kertoja päivässä niin että yhdestä yksilöstä voi suotuisissa oloissa kehittyä vuorokaudessa jopa sata.[1]

Klorellaa on pitkään tutkittu korvaavana ravintona, koska se sisältää paljon proteiinia. Kuivatussa klorellassa on noin 60 prosenttia proteiinia,ja runsaasti erilaisia mineraaleja ja vitamiineja.[2]. Chlorellan solu rakentuu kompleksisista polysakkarideista, joiden on todettu stimuloivan interferonien tuotantoa ja omaavan voimakkaita syöpäkasvaimia ehkäiseviä vaikutuksia [3]. Klorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta, auttaa kehon kudosten uudistumisessa ja terveessä painonpudotusprosessissa, vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia myrkkyjä [4].

Klorellan nimi tulee kreikan sanasta chloros, joka tarkoittaa vihreää, ja latinan sanasta ella, joka tarkoittaa pientä. Nimen antoi hollantilainen biologi. Melvin Calvin puolestaan sai vuoden 1961 Nobelin kemian palkinnon kasvien hiilidioksidinkäyttötutkimuksistaan, joissa hän käytti klorellaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Superfoodit.com - Chlorella
  1. Klorella "Eesti taimed" Tartu Ülikooli
  2. Täsmäravinto, muut Vinkkilän luomutuote
  3. [1] Superfoodit.com - Chlorella
  4. [2] Superfoodit.com - Chlorella
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]